Perswijn nummer 7 - Perswijn
Nieuws

Perswijn nummer 7

In dit nummer blijven we dicht bij huis voor het onderzoek 'Terroir in Nederland'; deel 1 van een mini-serie. We constateren dat Chablis lekker Chablis blijft, en dat er rond het Gardameer veel interessante wijnbouw te ontdekken valt. Verder Lars Daniëls MV over wilde gisten, en het Supplement Nieuw Zeeland: Nieuwe Wereld met Europese signatuur.


Terroir: Nederland deel 1 – Limburg

Voor Nederlandse wijnen geldt hetzelfde als voor die uit de rest van de wereld: je moet gezien hebben waar ze vandaan komen om er werkelijk over te kunnen oordelen. Deel 1 van een tweeluik.

Chablis blijft lekker Chablis

Chablis is een van die ‘vaste waarden’ in een wijnleven. De streek was een jaar of dertig geleden al bekend om zijn witte wijnen met een eigen karakter en had al het imago van een bijzondere Franse wijnstreek. En dat is nog steeds zo.

Het Gardameer – Domein van de gedroogde druif

Gardameer, of Lago di Garda, is een van de oudste toeristische bestemmingen van Europa. Het heerlijke klimaat is niet

alleen weldadig voor toeristen, maar ook voor de wijnbouw. De ontwikkelingen gaan er razendsnel. Er is meer kwaliteit, maar ook meer zoet.

De jacht op wilde gisten

Van hun bestaan en hun werking weten we nog geen 150 jaar af en in veel opzichten zijn ze nog een mysterie: gisten. Vooral de rol van wilde gisten bij het maken van wijn roept heftige discussies op, waarbij zin en onzin over tafel vliegen. Lars Daniëls MV schept orde in de chaosSupplement Nieuw-Zeeland

Nieuwe Wereld met Europese Signatuur

Nieuw-Zeeland laat zien dat het begrip 'nieuwe-wereldwijnen' grotendeels achterhaald is. In het voetspoor van sauvignon zie je nu de opkomst van pinot gris en pinot noir, eveneens druiven van een koel klimaat. Niks Nieuwe Wereld dus: in feite gewoon wijnen met een zeer Europese signatuur.

Klik op de cover van het Nieuw-Zeeland Supplement voor meer informatie.

Dit en uiteraard de beste wijn-spijssuggesties, proefnotities, achtergronden en nog veel meer!

Perswijn nummer 7 ligt vanaf 29 oktober in de winkel.

Reageer op dit item