Nuchtere Hollanders produceren topwijnen - Perswijn
Nieuws

Nuchtere Hollanders produceren topwijnen

Van 22 tot en met 28 oktober vindt Het Neerlandsch wijndiner plaats. In deze week bieden toprestaurants een verleidelijk 4-gangenmenu aan, inclusief een wijnarrangement met Nederlandse wijnen.
Een goede fles wijn van Nederlandse bodem, dat klinkt veel medelanders ongeloofwaardig in de oren. Wij Hollanders maken kaas en kweken tulpen, maar wijn? Dat hoort thuis in zonniger oorden. Niets is echter minder waar. Nederlandse wijnhuizen produceren topwijnen.

Nederlandse wijn op de kaart

Het Neerlandsch wijndiner is een initiatief van HorecaIdee in samenwerking met Wijngaard Hof van Twente. Het wordt tijd dat Nederlandse wijnen letterlijk en figuurlijk op de kaart gezet worden. Tijdens het evenement komt de top van de Nederlandse Horeca samen met de top van de Nederlandse wijnhuizen, een exclusieve samenwerking die  tongstrelende combinaties zal opleveren.

Dat in Nederland geen druiven groeien is een achterhaald idee. Tot in de jaren negentig van de vorige eeuw telde Nederland slechts enkele tientallen commerciële wijngaarden. De introductie van nieuwe druivenrassen bracht de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling. Met als resultaat dat ons land nu ongeveer 180 commerciële wijngaarden telt.

De zurige wijn die lang geleden in Nederland geproduceerd werd, heeft plaats gemaakt voor karaktervolle rode en frisse witte wijnen. Tijdens Het Neerlandsch wijndiner heeft u de gelegenheid deze smaakvolle wijnen te proeven.

Goud voor Nederlandse wijnen

Dat Nederlandse wijnhuizen zich ontwikkeld hebben tot wijnproducenten van formaat, bewijzen de 58 medailles die de wijnen behaalden bij de Nederlandse Wijnkeuring. Er werd zelfs een gouden plak uitgereikt aan Wijngoed Montferland in de Gelderse achterhoek.

Ook internationaal brengt de Nederlandse wijn het er goed vanaf. Tijdens de internationale wijnkeuring was er goud voor wijn van de Reestland Hoeve en voor Wijngaard Hof van Twente. De kwaliteit van wijnen  uit ons eigen land neemt nog elk jaar toe. Het aantal bekroonde wijnen ligt dit jaar twee procent hoger dan vorig jaar. Een resultaat om trots op te zijn en een goede reden om eind oktober te gaan proeven in één van de deelnemende restaurants van Het Neerlandsch wijndiner.

Deelnemende wijngaarden en restaurants

Tijdens de nationale wijnweek (begin oktober) houden Nederlandse wijnhuizen open huis. Bezoekers kunnen met eigen ogen zien hoe ’s Neerlandsch topwijn geproduceerd wordt. In de laatste week van oktober heeft u de kans om voor een speciale prijs de Hollandse wijn te combineren met  bijzondere gerechten tijdens Het Neerlandsch wijndiner.

Voor deze unieke gelegenheid zijn toprestaurants uit de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht geselecteerd. Voor € 65,- serveren zij een 4-gangenmenu, inclusief een 3-gangen wijnarrangement. Restaurants met een Michelinster rekenen € 75,- voor dit exclusieve arrangement. Een kans die wijnminnend Nederland niet kan laten lopen.

Van de opbrengst van de wijnarrangementen tijdens Het Neerlandsch wijndiner gaat 1% naar de Meike Voorma school in Bafut, Kameroen. Deze school voorziet in de zorg voor kinderen met een zware handicap.

Voor reserveringen en een overzicht van deelnemende restaurants en wijnhuizen kunt u terecht op www.nlwijndiner.nl.

Reageer op dit item