Spare ribs van de barbecue - Perswijn
Eten & Drinken

Spare ribs van de barbecue

Op zomerse avonden ruikt de hele wijk naar bbq. Veel rook, veel geuren van geschroeid vlees.Tekst en fotografie: Gerard Reijmer
Door de spareribs eerst in de oven te garen is het veel eenvoudiger een gaar en toch niet verbrand stukje vlees op de tuintafel te zetten. En deze versie is echt heel smakelijk. Omdat het vlees op lage temperatuur is gegaard behoudt het zijn malse structuur.

 

Wat drinken we erbij? Op zo'n moment is een stevige karaktervolle rosé op zijn plaats. Lekker koel geserveerd. Heerlijk! Maar stevig en karaktervol, daar zijn er helaas niet zo veel van. De meeste rosé uit het supermarktkanaal voldoet niet aan deze omschrijving. De volgende twee wel.

Al jaren gooit de Corail van Chateau de Roquefort uit de Côtes de Provence hoge ogen. Ook de jaargang 2011 is uitstekend: fris, zuiver, fruit, maar ook karaktervol met mineralen en pruim in de smaak (Vinoblesse € 11,50). Een goed alternatief is de Rimauresq 2011 ook uit de Côtes de Provence. Een  prachtige roze kleur, een geur en smaak vol licht rood fruit, mineralen en lycheé. (Les Généreux € 11,95)  Beide waren de terechte winnaars van de zomerproeverij van Perswijn.

Voor de liefhebbers van rode wijn: bij deze kruidige spareribs kan een koel geserveerde rode wijn (13 – 14 graden) ook prima. Een krachtige en kruidige wijn is de Côtes du Rhone Villages, Calendal, Plan de Dieu 2010. (Wijnhandel Léon Colaris of Rhône Value Wines) Heel kruidig en stevig, met koffie, laurier en zwarte bes, maar ook met voldoende frisse zuren om het spannend te houden. Een aanrader, zeker als er ook nog ribeye op de bbq gaat!


1 ½ kilo spareribs, rauw, niet gemarineerd

3 eetl honing

Voor de marinade

1 eetl knoflook, fijngehakt

1 eetl verse gember, fijngehakt

1 verse rode peper

2 eetl lichte sojasaus

2 eetl donkere sojasaus

2 eetl rijstwijn of droge sherry

1 eetl Chinees vijfkruidenpoeder

1 eetl zwartebonensaus

1 eetl sesamolie

2 theel zout

2 theel suiker

3 eetl hoisinsaus

1. Meng de ingrediënten voor de marinade. Bestrijk de ribbetjes met de marinade, leg ze in een schaal, dek af en laat 8 uur staan.

2. Verwarm de oven voor op 130 ºC. Leg de ribbetjes in één laag op een schaal, bestrijk ze met de honing en bak ze 2 ½ uur.

3. Zet ze weg tot gebruik. Maak de bbq klaar. Bak de ribbetjes op de bbq bruin en krokant.

Gerard Reijmer

Foodteam

Reageer op dit item