Makreel met mangosalade - Perswijn
Eten & Drinken

Makreel met mangosalade

De makreel is een echte zomervis: van juni tot oktober kun je hem met de vaste hengel vanaf het strand vangen. Dat lees ik in het blad Zeehengelsport. Niet dat ik ooit vis, ik haal mijn vis graag op de markt, maar ik eet wel graag mijn vis in het seizoen; dan zijn ze op hun best en is de prijs laag. Hoewel de prijs van makreel eigenlijk altijd laag is.Tekt en fotografie: Gerard Reijmer
Het is familie van de overbeviste en peperdure tonijn, dus tonijnliefhebbers: schakel over op makreel. Een extra voordeel is dat makreel veel meer gezonde Omega-3 vetzuren bevat dan tonijn. Genoeg redenen om de makreel voor de tweede keer een plek te geven in deze serie.

Onderstaand recept kunt u maken met de filets van grote makrelen of hele kleine makrelen. Makreel is ideaal voor de bbq, een visrooster is dan wel erg handig, want het vlees valt snel uit elkaar. Bak de makreel bij voorkeur rosé, te doorbakken gaan de visvetten oxideren en krijg je dat vissige smaakeffect. Ook bij wijn is half-rauwe makreel makkelijker te combineren dan doorbakken. Datzelfde geldt voor zalm en tonijn.

Wat drinken we erbij? Het kan wit of rosé zijn of zelfs een lichte rode, als de wijn maar niet teveel tannine heeft en voldoende body en zuren. Het gaat om de juiste zoet-zuur balans. In de dressing zit zowel suiker als limoensap; een passende wijn zal ook een zoetje en lekkere frisse zuren moeten hebben. Een sauvignon gaat het hier niet redden, denk eerder aan chardonnay, viognier of een Elzaswijn.

In de laatste categorie proefden we laatst de Zind Humbrecht, Pinot Blanc 2009 (€ 11,35 bij Wijnhandel Dielen) een wijn met een rijpe zwoele kant maar ook een frisse afdronk. Een alternatief is een chardonnay uit onverwachte hoek: uit Rheinhessen komt een zwoele, op hout gelagerde chardonnay met voldoende frisse zuren van het wijnhuis Geil. (€ 9,95 bij deConinck Wines)

4 makreelfilets of 4 kleine makreeltjes

salade

2 rijpe mango’s in reepjes gesneden

2 rode pepers, in schuine ringen

3 sjalotjes, in flinterdunne plakjes

2 eetlepels gehakte muntblaadjes

2 flinke eetlepels tuinkers

dressing

1 theelepel zeezout

2 eetlepels verse koriander

1 rode peper, ontdaan van pitten en fijngehakt

3 eetlepels Thaise vissaus

4 eetlepels bruine suiker

4 eetlepels limoensap

1. Maak de dressing door alle ingrediënten in een keukenmachine te mengen. Proef en voeg naar smaak iets meer zout, suiker of limoensap toe.

2. Meng alle ingrediënten voor de salade in een grote kom en voeg de dressing toe.

3. Bak de makreelfilets op hoog vuur tot ze net niet gaar zijn.

4. Verdeel de salade over de borden en leg er de makreel op. Garneer met een schijfje limoen en blaadje munt.

Gerard Reijmer

Foodteam

Reageer op dit item