Ben van Zweden (70) overleden - Perswijn
Nieuws

Ben van Zweden (70) overleden

Op 27 april j.l. is Ben van Zweden in zijn woonplaats IJsselstein overleden. Van Zweden was sinds 1974 zeer nauw betrokken bij de Wijnacademie.
Begin 2012 trad hij na ruim 30 jaar terug als Voorzitter vanwege zijn gezondheid. Van Zweden leed al enkele jaren aan een ongeneeslijke ziekte. Hij is 70 jaar geworden.

Van Zweden begon zijn carrière bij een Zutphense likeur- en wijnhandelaar om vervolgens een eigen slijterij in Utrecht te starten. In 1971 werd hij Voorzitter van het Bedrijfschap Slijters, waar hij aanzet gaf tot de oprichting van de Wijnacademie in 1974. Sindsdien is hij onlosmakelijk verbonden geweest met het slijtersvakonderwijs en in het bijzonder het wijnonderwijs in Nederland.

‘De wijnbranche verliest in Ben een tactvolle bestuurder met visie. Als inspirator en regisseur heeft hij op geheel eigen wijze de Wijnacademie tot het meest vooraanstaande wijnopleidingsinstituut van Nederland gemaakt’ aldus Ron Andes MV, die hem opvolgde als Voorzitter van Wijnacademie.

Sinds 1974 heeft de Wijnacademie al meer dan 1750 Vinologen opgeleid in Nederland. In 2000 heeft Van Zweden het nascholingstraject aan de Wijnacademie in het leven geroepen. Met de introductie van het register waarbij vinologen iedere 10 jaar opnieuw worden geëxamineerd, is de titel “Register Vinoloog van de Wijnacademie” een waarborg voor het niveau van wijnkennis. Gezien de actuele discussie omtrent de waarde van diploma’s was hij zijn tijd ver voor.

Voor condoleances:  www.wijnacademie.nl/benvanzweden

Reageer op dit item