Middelbare Horeca School ’s-Hertogenbosch: de jaarlijkse leermeester-leerlingendag - Perswijn
Nieuws

Middelbare Horeca School ’s-Hertogenbosch: de jaarlijkse leermeester-leerlingendag

Op maandag 12 maart organiseerde de Middelbare Horeca School ’s-Hertogenbosch (ROC KW1C) haar jaarlijkse leermeester-leerlingendag. Bedrijven konden zich inschrijven op vier workshops en tachtig procent van de uitgenodigde bedrijven had dit gedaan.
Drieënzeventig deelnemers hadden zich ingeschreven voor de workshop “wijnland Chili”. Tweeëntwintig wijnen van veertien Chileense wijnhuizen stonden klaar in het Theater van de Smaak. Ook werden zeven gerechtjes geserveerd. Op de proefbladen kon met behulp van de “Peter Klosse methode” wijn en spijs worden gecombineerd.

De workshop “Wijnland Chili” werd georganiseerd door Hugo Linskens, docent en initiatiefnemer van het Theater van de Smaak. In juli 2011 heeft hij tijdens zijn bezoek aan Chili vele contacten opgedaan.

“Het bezoek aan Chili was een onvergetelijke ervaring. Wines of Chile en vele wijnhuizen hebben mij en mijn medereiziger met open armen ontvangen. Ik wilde graag iets terugdoen, mede omdat Chili ‘sustainable’ en voor een flink deel biologisch produceert. Dat past weer in onze onderwijsfilosofie. Op de Middelbare Horeca School ’s-Hertogenbosch werken wij volledig met duurzame en biologische producten.”

Chile meets Holland:

De twee workshops werden aan elkaar gepraat door Hugo en Eduardo Stark, exportmanager Europa van Vina Montes. Eduardo wist de deelnemers te boeien door o.a. te vertellen over de cool en warm climats van Chili. Deze relatief nieuwe (nog niet officiële indeling) maakt het voor nieuwkomers op wijngebied makkelijker om Chili als wijnland te begrijpen.

De wijnen waren verdeeld in vijf flights: Cool & warm climate whites, cool & warm climate reds en als laatste white late harvest. Eduardo toonde zich een goed ambassadeur voor Chili door iedere winery enthousiast te presenteren. Natuurlijk werden de gasten ontvangen met een Chileens tintje. Voor de gasten stond klaar: Ceviche van zeebaars met avocado en tomaten salade.

Om te laten zien hoe Chileense wijnen in de gastronomie kunnen worden ingezet werden de gerechten gekoppeld aan de Nieuwe Nederlandse Keuken: Rode bietjes salade met bloedworst, Hamburger van Simmentahler vlees, in eigen jus gestoofde lamsnek, licht gebraden eendenborst met spinazie en een kroketje van topinamboer, Hollandse blauwkaas en “oude Gouda van Capteijn” met perencompote. De studenten van de Middelbare Horeca School wisten onder leiding van Marko Jansen (docent keuken) een grote prestatie neer te zetten.

Pro Chile

Namens de Chileense ambassade was de Director Trade Affairs Pro Chile, Christophe Desplas, aanwezig. Hij benadrukte na afloop van de workshop het belang van goed wijnonderwijs en prees de samenwerking die het afgelopen jaar is ontstaan tussen de Middelbare Horeca School ’s-Hertogenbosch en Chili. Daarnaast was de heer Desplas onder de indruk van de tijdens de workshop getoonde professionaliteit.

Twitter

Hugo: “Chili is een vast onderdeel geworden binnen ons wijnonderwijs. Prachtig om dit ook te laten ervaren door de leermeesters uit de horeca die in hun leerbedrijf hard werken aan de ontwikkeling van hun leerling. Leuk hierbij is dat de leermeester samen met zijn leerling de workshops volgt.”

De waardering die wij krijgen voor onze leermeester-leerlingendag is enorm. Dat was zeker ook te zien aan de grote hoeveelheid ‘Twitter’ berichten. Een hiervan was wel heel speciaal: deelnemer Roy Pelgrim, beste sommelier NL 2007 en 2009 twitterde: 

“Vandaag prachtige dag gehad bij @rockw1c. Leermeester-leerlingendag met nuttige workshops voor deelnemers. Passie straalt er vanaf! Ga zo door.”

Deelnemende wijnhuizen: Apaltagua, Canepa,Concha Y Toro, Casa Silva, Kingston Family wineyards, Lomas del Valle, Matetic, Maycas, Montes, Tabali, Torres, Ventisquero, Valdivieso, Vina La Rosa, Vina Maipo.

Reageer op dit item