Anna Maria Abbona, Maïoli, 2009, Dogliani - Perswijn
Wijn van de week

Anna Maria Abbona, Maïoli, 2009, Dogliani

Bij ons bezoek aan Anna Maria Abbona, begin december, verzuchtte ze dat het niet gemakkelijk is om de wijnen uit Dogliani aan de man te brengen. Hier worden prachtige Dolcetto’s gemaakt, maar wijnen van deze druif worden maar moeilijk op waarde geschat.
Vroeger waren ze vrij simpel, fruitig en lichtvoetig, om vooral jong -en iets gekoeld- te drinken. Maar er is veel vooruitgang gemaakt in de kwaliteit. Zeker de wijnen uit Dogliani, waar dolcetto op de mooiste wijngaarden staat, hebben werkelijk ook structuur en diepgang. Serieuze wijnen dus. Het is daarom des te spijtiger dat ze het zo lastig hebben. Bij ons bezoek moesten we constateren dat de producenten die naast wijngaarden in Dogliani ook bezittingen hebben in Barolo het hoofd gemakkelijker boven water houden. Anne Maria vertrouwde ons dan ook toe dat ze ook een stukje Barolo heeft gekocht.

Maar laten we in de tussentijd toch vooral genieten van deze uitzonderlijk mooie Dolcetto, intens en krachtig, met mooie zuren en sap, kersen en bramen, tannines zelfs, diepte en structuur. Geweldig.

Walinga, € 13,80

Reageer op dit item