Slip of the pen - Perswijn
Andermans woorden

Slip of the pen

On March 21st, in partnership with the Dutch Guilder [sic!!!] of Sommeliers (DGS) and the Brazilian Institute of Wines (IBRAVIN), the Embassy is organizing a Brazilian Wine Tasting […] in Amsterdam. Aankondiging voor een proeverij van Braziliaanse wijnen i.s.m. het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS)
Slip of the pen

On March 21st, in partnership with the Dutch Guilder [sic!!!] of Sommeliers (DGS) and the Brazilian Institute of Wines (IBRAVIN), the Embassy is organizing a Brazilian Wine Tasting [?] in Amsterdam.

Aankondiging voor een proeverij van Braziliaanse wijnen i.s.m. het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS)


Plus germanique que l?Allemagne?

De Alsace is honderd procent Frans, maar doet hier en daar Duits aan. Niet zo gek, want dit gebied in het noordoosten van Frankrijk ligt pal tegen Duitsland aan. Vakwerkhuizen, goed gevulde bloembakken en sommige regionale gerechten roepen dat Duitse beeld op, maar er zijn talloze kenmerken die de streek meer dan Frans maken. De Elzassers zelf zitten niet te wachten op welk etiket dan ook. Zij noemen hun streek uniek en gelijk hebben ze. Hier regeren de witte wijnen die in de elegante, slanke groene fl?te-flessen worden gebotteld. Er zijn vooral (mild)droge maar ook friszoete tot volle, fluweelzachte uitgesproken zoete wijnen in deze streek te vinden. De niet-zoete soorten smaken wel droog maar zelden kurkdroog, en ze hebben altijd iets fruitigs en kruidigs. Die combinatie van mild, fris, fruitig en krachtig maakt dat de droge wijne uit de Alsace heerlijk zijn om zo, zonder iets erbij, te drinken, maar ook aan tafel goed tot hun recht kunnen komen.

Pijnlijk moeizame mededeling van Vins d?Alsace inzake verleden, heden en identiteit. Enige therapie lijkt gewenst.


Understatement

The wine list is contemporary, about 200 choices from around the World, organised by style, at unrelenting mark-ups. On the whole, what?s remarkable is that it is simple and, except for the setting, mostly unremarkable. The only place Gordon Ramsay?s name appears is on the bill, which may best sum up the enterprise.

Subtiel vernietigende recensie van Gordon Romsay?s Savoy Grill op decanter.com.


Invliegen doe je per…?

De opleiding wordt in Amsterdam (Hilton) verzorgd door bijzonder ervaren en excellente Italiaanse sommeliers, welke elke week per vliegtuig worden ingevlogen om de lessen te kunnen geven.

Leerzame mededeling op de site van de Vereniging Italiaanse Sommeliers Nederland.


Gezien in de glazen bol

Le c?tes-du-rh?ne, gr?ce ? son c?page grenache, a du potentiel ? long terme. Le grenache est le c?page de l?avenir.

Rh?neproducent Michel Chapoutier ziet een grote toekomst weggelegd voor grenache. (Bron: Vitisph?re)

 

 

Beleggingsobject wijn

Meer exotische bellen [zeepbellen op de beurs] zijn er ook. De Australische huizenmarkt is als een van de weinige nog niet ingestort, en beleggingsreus Schroders kwam gisteren met een bijzondere suggestie: topwijnen. De vraag van de Chinese nouveaux riches naar wijn van hoge kwaliteit heeft de prijzen zodanig opgeschroefd dat nu ook mindere wijnen veel duurder aan het worden zijn, en het logisch zou zijn dat de markt straks wordt overspoeld met dergelijk aanbod. Een crash zou onder die omstandigheden een kwestie van tijd zijn. Hoe kun je short gaan in Lafite, d?Yquem of Mouton Rothschild? Een beetje hedgefonds zou dat moeten weten. Die hebben tenslotte nog iets goed te maken in 2011.

Maarten Schinkel in NRC Handelsblad, de krant die alleen in het economiekatern over wijn bericht…

 

 

2007 EEN QUESTIE VAN EVENWICHT:

als gevolg van een nogal somber seizoen, laten in deze druiven de verschillende stadia van rijpheid (vruchtsuiker, tannine van het vruchtvlees, souplesse van het velletje en de smaak "broodkorst" van de pitjes) op zich wachten en dit moeten we geduldig accepteren.

SRUCTUUR [sic!]

opeenvolging van subtiliteiten waarin zich kleur, tannine en aroma?s met delicatesse verenigen

BOUQUET

In de eerste geurindruk (stil glas) worden we uitgenodigd tot een dialoog tussen de twee nauw verbonden, warme en verfrissende, aromatische dominanten, kortstondige nuances van egelantier, perzik bloesem, viooltje, hyacint, acaciabloesem, oleander tot groene appel, groene citroen, gedroogde tomaat,asperge, abrikoos.

Vervolgens (na het walsen van het glas) van boter, roggemeel, warme steen, olijfolie, vlas, kruidnagel en licht vanille geurvlagen tot rozemarijn, mos, korstmos, peterselie, dragon, bladlaurier, gemaaid gras, gember en zwarte peper.

In de mond, braam, peer, gedroogde pruim en vijg, wortel, berkensap, rozijn, port, honing, kruidkoek, zoethout, mokka, maar ook artisjok, gekneusd notenblad, bosbes, inkt, exotisch hout, sinaasappel, hars en bijenwas.

In het "geledigde glas" gekonfijte kers, witte tabak, deeg, rook en aangezette pan vermengd met rabarber en abrikozenmoes.

De versmelting van deze twee warme en bittere componenten draagt bij aan de elegante, verfijnde en verleidelijke stijl van deze geraffineerde jaargang.

Fiche technique van Ch?teau Vieux Chevrol

 

Reageer op dit item