Niepoort, Colheita 1980 - Perswijn
Wijn van de week

Niepoort, Colheita 1980

Niepoort past andere technieken toe om het fruit in de colheita te behouden, zoals (tijdelijke) opslag in grote glazen containers in plaats van op hout. Het bij zondere is dat deze port van de ene generatie op de andere wordt overgedragen. Deze colheita van Niepoort is gemaakt door vader Rolf van der Niepoort; zoon Dirk heeft hem in 2007 gebotteld. Het resultaat doet beslist niet onder voor een grote vintageport. Je ruikt sinaasappelschilletjes, kruiden, abrikozen; de smaak heeft stevigheid, goede zuren, subtiele bitters, lengte.

Wvdw_1_groot.jpgEr zijn huizen die weigeren colheitaport te maken, en erzijn huizen die erbij zweren. Niepoort behoort tot de laatste groep en heeftook een grote reputatie voor dit type port. Colheita is een tawny, gemaakt opbasis van één jaargang. De huizen die ze niet (willen) maken, vinden dat jebeter verschillende jaren kunt mengen tot bijvoorbeeld een 30 years old tawny.Daarbij kun je voor het fruit ook jongere port gebruiken.

Niepoort past anderetechnieken toe om het fruit in de colheita te behouden, zoals (tijdelijke)opslag in grote glazen containers in plaats van op hout. Het bij­zondere is datdeze port van de ene generatie op de andere wordt overgedragen. Deze colheitavan Niepoort is ­gemaakt door vader Rolf van der Niepoort; zoon Dirk heeft hemin 2007 gebotteld. Het resultaat doet beslist niet onder voor een grotevintageport. Je ruikt sinaasappelschilletjes, kruiden, abrikozen; de smaakheeft stevigheid, goede zuren, subtiele bitters, lengte.

Niepoort, Colheita 1980
17 pnt
Horizon Wines, 9

Meer aanraders? 
In elk nummer van Perswijn staan de aanraders van het Perswijn Proefpanel. Nog geen abonnee? Regel het vandaag nog!
Op onze website staat bovendien een archief van de wijn van de week.

Reageer op dit item