Vaut le voyage: El Celler de l?Aspic - Perswijn
Nieuws

Vaut le voyage: El Celler de l?Aspic

Ooit gehoord van El Celler de l’Aspic in het Catalaanse Falset? Zo niet, noteer die naam dan onmiddellijk! Tijdens een recent bezoek aan de wijngebieden Priorat en Montsant lunchte en dineerde ik er met veel genoegen. De grootste attractie van de zaak is echter de wijnkaart. Zoiets verwacht je niet zo een, twee, drie in een nogal afgelegen dorp als Falset. Het telt minder dan 3000 inwoners en ligt op zo’n anderhalf uur van Barcelona. Dat er wijnen uit de omgeving op de kaart staan, is geen verrassing. Maar toppers uit de hele wereld en dan ook nog eens tegen prijzen waarvan je mond openvalt?
Ooit gehoord van El Celler de l’Aspic in het Catalaanse Falset? Zo niet, noteer die naam dan onmiddellijk! Of kijk op de website: http://www.cellerdelaspic.com/. Tijdens een recent bezoek aan de wijngebieden Priorat en Montsant lunchte en dineerde ik er met veel genoegen. De grootste attractie van de zaak is echter de wijnkaart. Zoiets verwacht je niet zo een, twee, drie in een nogal afgelegen dorp als Falset. Het telt minder dan 3000 inwoners en ligt op zo’n anderhalf uur van Barcelona. Dat er wijnen uit de omgeving op de kaart staan, is geen verrassing. Maar toppers uit de hele wereld en dan ook nog eens tegen prijzen waarvan je mond openvalt?

Hoe gaat zo iets? Je eet en drinkt tijdens een wijn-spijsdiner op zijn Catalaans keurig alles op wat er aan menu en verantwoorde begeleidende wijnen bedacht was. Met genoegen, want zowel de keuken als de selectie wijnen uit Montsant, de DO van dienst van die avond, bleken kwalitatief uitermate bevredigend te zijn. En dan valt je oog ineens op een serie grote Duitse Rieslings in een van de klimaatkasten. Je bent een nerd of niet, dus voor de zekerheid even er naar toe gelopen om da fraais van dichtbij te bekijken. Er blijkt nog heel veel meer verleidelijks in te staan. Snel dus om de wijnkaart gevraagd. Om van de ene verbazing in de andere te vallen. Is er sprake van hallucinatie? Nee, ook de tafelgenoten weten niet wat ze zien. Bij het tweede bezoek nog eens gekeken. En ja hoor, het klopte allemaal nog steeds.

Verantwoordelijk voor deze uitzonderlijke kaart is Antoni Bru. Hij vervult in El Celler de l’Aspic functies van chef en sommelier. In die tweede hoedanigheid is hij president van de Spaanse sommeliers in de regio Tarragona. Kennelijk beschikt hij over uitstekende connecties buiten zijn eigen streek. Wie wel eens in Barcelona uit eten gaat, weet dat daar een paar importeurs gevestigd zijn met prachtige portfolio’s Duitse, Franse en Italiaanse wijnen. Catalanen staan immers veel meer open voor buitenlandse wijn dan hun buren in Frankrijk. Maar hoe Bru het voor elkaar krijgt om zo veel grote wijnen tegen zulke onwaarschijnlijk aantrekkelijke prijzen aan te bieden, blijft een raadsel. Je kan bij hem trouwens ook wijnen kopen om mee te nemen. Al weer tegen bijna belachelijke prijzen.

Als wijnliefhebber zou je het liefst een hele week in Falset logeren, iedere dag twee keer bij Bru gaan eten en je daar dan keer op keer lam bestellen aan al die wijnen. Kijk zelf maar waarom. El viatge s’ho val!

René van Heusden ML

Reageer op dit item