Portugal on top - Perswijn
Nieuws

Portugal on top

Hoe lang zeggen we nu al niet in kringen van insiders dat Portugal het in zich heeft? En dat het super originele wijnen produceert die schreeuwen om erkenning? De realiteit blijkt alleen weerbarstig. Het grote publiek en ook gevorderde wijnliefhebbers lijken te aarzelen om Portugese wijn te drinken. Afgezien van port blijven Portugese wijnen nicheproducten. Maar dan wel van de zeer opwindende soort!

Alvaro_Castro_300.jpg
Hoe lang zeggen we nu al niet in kringen van insiders dat Portugal het in zich heeft? En dat het super originele wijnen produceert die schreeuwen om erkenning? De realiteit blijkt alleen weerbarstig. Het grote publiek en ook gevorderde wijnliefhebbers lijken te aarzelen om Portugese wijn te drinken. Afgezien van port blijven Portugese wijnen nicheproducten. Maar dan wel van de zeer opwindende soort! Hallo, zelfverklaarde wijnliefhebbers, get real!

Drie gespecialiseerde importeurs van Portugese wijnen, te weten Horizon Wines, Partners in Wijn en Vino Forte Wijnkopers (voorheen De Portugese Wijnkopers)organiseerden ook dit jaar weer een gezamenlijke presentatie onder naam Portugal on Top. Ze deden dat in Grand Hotel Karel V in Utrecht, met aanwezigheid van een flink aantal producenten. Een prima initiatief, zo’n vorm van samenwerking. Merkwaardig genoeg liet de zogenaamd serieuze (?) wijnpers het wel ernstig afweten, met als gunstige uitzondering twee collega’s van Proefschrift. Ook trendgevoelige jonge sommeliers schitterden door afwezigheid. Was het soms weer eens zo’n maandag waarop alles en iedereen iets organiseert zonder rekening te houden met anderen?

Het aanbod loog er alvast niet om. Te proeven waren ruim honderd wijnen van in totaal zestien  producenten, zeven uit de Douro (inclusief port), vier uit de Alentejo, twee uit Beiras en Dão en een uit Bairrada. Portugal is niet langer de eeuwige belofte; het land kan zich inmiddels probleemloos met de internationale concurrentie meten. Enerzijds koestert het zijn de super authentiek inheemse druivenrassen, anderzijds heeft het moderne keldertechnieken omarmd. In een enkel geval wordt zelfs nadrukkelijk gelonkt naar wijnen in vermeend ‘internationale’ stijl. Vooral de combinatie van authentiek en techniek resulteert in kwalitatief opmerkelijke wijnen. Dat zulke wijnen ook wel eens wat meer moeten kosten, is dus niet meer dan logisch.

1Dirk_van_der_Niepoort300.jpg
Portugese wijn aan tafel

Een voorproefje van wat ‘s middags werd gegeven tijdens de lunch voorafgaand aan de proeverij. Portugese wijnen anno 2009 zouden zich immers met de rest van de wereld moeten kunnen meten als verfijnde maaltijdbegeleiders. Afgaande op de maaltijd in Karel V lijken de rode daarbij voorlopig een streepje voor te hebben op de witte. Port blijft uiteraard nog steeds het paradepaardje van de Portugese wijnbouw. Zie de Vintage 2007!

Steak tartaar van Gasconne rund van De Lindenhoff, langzaam gegaarde dooier en oester met een gefrituurde Japanse oester

– Tiara 2007, Niepoort, Douro (Horizon Wines)

– Diga? Viognier 2008, Campolarago, Bairrada (Horizon Wines)

– VZ Branco 2007 Quinta do Vale D. Maria , Douro (Partners in Wijn)

– Vinha da Defesa Rosado 2007, Herdade do Esporão, Alentejo (Vino Forte)

Twee ‘typisch Portugese’ wijnen van oude stokken bij Niepoort en Vale D. Maria en twee moderne, zelfs wat ‘gelikt commerciële’ van de andere twee producenten. Sterke voorkeur voor de eerste twee, maar bij het gerecht zijn ze té uitgesproken.

Zonnevis gebraden met foelie, spitskool en eigen jus met Marokkaanse citroen

– Arinto Barrica 2008 Campolargo, Bairrada (Horizon Wines)

– Malhadinha Branco 2006 Herdade da Malhadinha Nova, Alentejo (Horizon Wines)

– Chocapalha Branco Reserva 2007 Quinta de Chocapalha, Estremadura (Partners in Wijn)

– Branco Reserva 2007, Herdade da Esporão, Alentejo (Vino Forte)

Vier qua stijl behoorlijk uiteenlopende wijnen, zowel qua zuren als hout. Veel zuren en hout in de Arinto (lastig), lage zuren en hout in de Malhadinha (tikje oxidatie, 2008 is beter) en eveneens lage zuren in de Esporão. Favoriet:Chocapalha vanwege elegantie en balans.

Lamszadel van de barbecue, rillettes van de nek met zeesalade en jus van yoghurt

– Quinta do Mouro ‘Gold Label’ 2002, Quinta do Mouro, Alentejo (Horizon Wines)

– Quinta da Pellada 2003, Alvaro de Castro, Dão (Horizon Wines)

– Meandro 2007, Quinta do Vale Meão, Douro (Partners in Wijn)

– Malhadinha Tinto 2007, Herdade da Malhadinha Nova, Alentejo (Horizon Wines)

– Batuta 2004, Niepoort, Douro (Horizon Wines)

Vijfmaal rood met ondanks stilistische en regionale nuances een opmerkelijk homogene kwaliteit. Trefwoorden: fruit, concentratie en rijpe tannine. Kortom, dit was bepaald geen straf. Fraaie Batuta!

Kaas (i.p.v. dessert)

– 10 years Old White Port, Niepoort (Horizon Wines)

Ten onrechte wat onderschat type port. In feite een witte tawny. Beschaafd zoet, gedroogde zuidvruchten cederachtig, specerijen.

Vintage Port 2007

– Quinta do Roriz (Partners in Wijn)

– Quinta do Vale D. Maria (Partners in Wijn)

– Niepoort (Horizon Wines)

– Niepoort ‘Pisca’ (Horizon Wines)

– Quinta do Vale Meão (Partners in Wijn)

– Pintas (Partners in Wijn)

Van de elegante Roriz tot de machtige Pisca van Niepoort (voor het eerst uitgebracht) en van de minerale Vale D. Maria tot de vlezige Pintas, het oogstjaar 2007 in volle glorie! Een uniek jaar met zeldzame balans en finesse. Kopen! Kopen!! Kopen!!!

Voor elk wat wils

Uit het enorme aanbod van de drie organiserende importeurs een paar opvallende wijnen, volstrekt willekeurig uitgekozen. Aan de tafels van Vino Forte kwam ik door tijdgebrek niet meer toe; vandaar dat die naam in het lijstje ontbreekt. Ook voor het proeven van alle wijnen van Niepoort zou een extra dagdeel nodig geweest zijn. Volgende keer dus graag maar een hele dag ervoor uittrekken. Portugal verdient het.

1. Vinhos Doidos (Beiras) – Bossa 2008 (wit)

Partners in Wijn

2. Quinta do Mouro (Alentejo) – Casa dos Zagalos 2005

Horizon Wines

3. Campolargo Vinhos (Bairrada) – Vinha da Costa 2004

Horizon Wines

4. Filipa Pato (Beiras) – Lokal Silex 2006

Partners in Wijn

5. Wine & Soul (Douro) – Guru 2008 (wit)

Partners in Wijn

6. Quinta do Vale Meão (Douro) – Tinto 2007

Partners in Wijn

7. Quinta de Saes (Dão) – Pape 2005

Horizon Wines

N.B. Over de hele linie verrassend goede producent, in wit en rood!

Voor meer informatie:

Horizon Wines, info@horizonwines.com

Partners in Wijn, www.partners-in-wijn.nl

Vino Forte Wijnkopers, info@vinoforte.nl

René van Heusden

Reageer op dit item