Appellation Chaume geannuleerd - Perswijn
Nieuws

Appellation Chaume geannuleerd

Van je buren moet het maar hebben? Alvast niet in Anjou. Want wat is daar het geval? Een ware burenoorlog! Met als verliezer de nog jonge AOC Chaume. Na nog maar twee jaar te hebben bestaan is die nu geannuleerd door het INAO (Institut national de l’origine et de la qualité) dat verantwoordelijk is voor de Franse herkomstbenamingen voor agrarische producten. De appellation had betrekking op zoete witte wijnen op basis van chenin van een handjevol producenten met samen ongeveer 60 hectare wijngaard.
Van je buren moet het maar hebben? Alvast niet in Anjou. Want wat is daar het geval? Een ware burenoorlog! Met als verliezer de nog jonge AOC Chaume. Na nog maar twee jaar te hebben bestaan is die nu geannuleerd door het INAO (Institut national de l’origine et de la qualité) dat verantwoordelijk is voor de Franse herkomstbenamingen voor agrarische producten. De appellation had betrekking op zoete witte wijnen op basis van chenin van een handjevol producenten met samen ongeveer 60 hectare wijngaard.

Verantwoordelijk voor de annulering met ingang van 2009 is boze buurman Quarts de Chaume. Die haalt daarmee definitief zijn slag binnen na eerder al eens te hebben dwars gelegen. In 2003 kreeg Chaume van het INAO namelijk toestemming voor het gebruik van de herkomstbenaming AOC Chaume – Premier Cru des Coteaux du Layon. Dat was vragen om moeilijkheden, want in Quarts de Chaume was men om begrijpelijke redenen niet geamuseerd over dat ‘premier cru’. Hoewel Chaume ondanks het protest van de buren gelijk kreeg, gaven de klagers niet op. Ze vonden dat één appellation eigenlijk wel volstond voor de betreffende zone. Eerlijk gezegd is dat niet zo onredelijk, want Frankrijk heeft al zo veel appellations dat de consument daar door het bos de bomen niet meer ziet. Maar het INAO heeft nu wel heel veel uit te leggen aan Chaume, dat eerder tot twee keer toe aan de criteria voor een AOC had voldaan.

Reageer op dit item