Wijn van de week: Voorbeeld Côte Rôtie vindt steeds meer navolging - Perswijn
Wijn van de week

Wijn van de week: Voorbeeld Côte Rôtie vindt steeds meer navolging

In een nog niet eens zo ver verleden was het gebruikelijk om aan de rode wijnen van Côte Rôtie, gemaakt op basis van syrah, ook wat viognier toe te voegen, een beetje wijn van witte druiven. Niet onlogisch. Klassieke wijnen van de steile hellingen konden behoorlijk hard en zuur zijn, en viognier kon dat leed een beetje verzachten, in letterlijke zin. Met de komst van het ontstelen van de druiven konden de tannines zo zacht worden, dat de meeste producenten het toevoegen van viognier nu achterwege laten.
In een nog niet eens zo ver verleden was het gebruikelijk om aan de rode wijnen van Côte Rôtie, gemaakt op basis van syrah, ook wat viognier toe te voegen, een beetje wijn van witte druiven. Niet onlogisch. Klassieke wijnen van de steile hellingen konden behoorlijk hard en zuur zijn, en viognier kon dat leed een beetje verzachten, in letterlijke zin. Met de komst van het ontstelen van de druiven konden de tannines zo zacht worden, dat de meeste producenten het toevoegen van viognier nu achterwege laten.

Maar waar deze klassieke toevoeging in de noordelijke Rhône op de terugtocht is, hebben wijnmakers in de landen van de Nieuwe Wereld deze helemaal ontdekt. De zeer intense en krachtige wijnen van shiraz in vooral Australië blijken baat te hebben bij een ‘verzachting’ door wat viognier. De wijnen worden in het hete klimaat gemakkelijk wat te zwaar en te peperig, en viognier blijkt hiervoor een goede oplossing. En na Australië volgt nu ook Zuid-Afrika met deze toevoeging, met het nodige succes. Een paar procent is al genoeg. Zin om er een te proeven? Douglas Green maakte in 2005 een heerlijk exemplaar (Western Cape), met heerlijk spetterend fruit, open en geurig, geparfumeerd, intens zoet fruit, kersen en donkere pruimen, lichte peperigheid, abrikoos, bloemen van de viognier, viooltjes, zacht en sappig, lekker soepel en open, wat romigheid in de afdronk. Hij bevat slechts 7% viognier, maar het effect is heel goed merkbaar. Superslim dus.

Verkrijgbaar bij Mitra, verkoopprijs: € 5,79.

< Stuur deze pagina door >

Reageer op dit item