Een reisje naar de Pfalz. Deel I - Perswijn
Nieuws

Een reisje naar de Pfalz. Deel I

Je moet toch minstens een wijnfanaat en prettig gestoord zijn, als je 1100 km rijdt om de eerste Duitse port ooit gemaakt te proeven. Ik ben in het bezit van beide eigenschappen, dus reed ik dinsdag de 13de maart met een snelheid van 180 km over een Duitse autobaan.
Op 25 km voor mijn bestemming, Bad Dürkheim, klapte mijn rechtervoorband. In enkele seconden zie je je hele leven aan je voorbijflitsen, zeggen ze, maar in mijn geval zag ik alle heerlijke wijnen uit mijn kelder voorbijflitsen, met een gevoel van intense spijt, dat ik die nu allemaal nooit zou drinken. Weer enkele seconden later leefde ik gelukkig nog en stond ik met een sip gezicht naar mijn kale velg te staren.
Een reisje naar de Pfalz. Deel 1: Sexmachine.
Je moet toch minstens een wijnfanaat en prettig gestoord zijn, als je 1100 km rijdt om de eerste Duitse port ooit gemaakt te proeven. Ik ben in het bezit van beide eigenschappen, dus reed ik dinsdag de 13de maart met een snelheid van 180 km over een Duitse autobaan.
Op 25 km voor mijn bestemming, Bad Dürkheim, klapte mijn rechtervoorband. In enkele seconden zie je je hele leven aan je voorbijflitsen, zeggen ze, maar in mijn geval zag ik alle heerlijke wijnen uit mijn kelder voorbijflitsen, met een gevoel van intense spijt, dat ik die nu allemaal nooit zou drinken. Weer enkele seconden later leefde ik gelukkig nog en stond ik met een sip gezicht naar mijn kale velg te staren. Alleen een randje smeulend rubber restte er nog. Fluitend verwisselde ik mijn wiel. Mijn teckel hielp ondertussen ook een pootje door de deuren centraal te vergrendelen. Gelukkig stond mijn achterklep nog open en ditmaal echt vloekend, moest ik via de achterbank mijn sleutels uit het contactslot vissen. Daarna gelukkig wel wat leuks:
Thomas Hensel is een van de 20 Winzers van Bad Dürkheim. Zijn 17 ha grote wijngaard bevindt zich net naast het plaatselijke “vliegveld”. Thomas is 35 jaar jong, ambitieus, energiek en moedig genoeg om vernieuwend te zijn. Hij is de maker van de allereerste Duitse rode portwijn gemaakt van de cabernet cubin druif. Thomas ontmoette enkele jaren geleden Dirk Niepoort  op een wijnbeurs. Zij hebben toen samen het plan gesmeed om portwijn te maken in Duitsland en rieslingwijn in Portugal. Dirk Niepoort is de vijfde generatie van de oorspronkelijk uit Nederland stammende familie Niepoort die port maken in Vila Nova de Gaia in Portugal.
Hensel’s eerste vintage port 2003 is verpakt in een halve liter fles. Het modern ogend etiket is ontworpen door Dorli Niepoort de Oostenrijkse vrouw van Dirk. De fles doet niet vermoeden, dat het om een port gaat. Maar eenmaal in het glas is er geen twijfel meer mogelijk. Dit is een echte portwijn: kruidig, vooral veel kersen, zachte tannines en zoete vanille. De wijn heeft 19% alcohol en is gelagerd geweest op originele vaten van Niepoort. Een echte sexmachine, dat was ook de naam die Thomas, als fan van James Brown, aan zijn portwijn wilde geven. Maar hij durfde het niet. Jammer! De port heet nu Ubermut, of te wel hoogmoed. Dit kan van alles betekenen: eigenwaan,  opgeblazenheid, zelfverheffing, maar ook moedig. Ik hou het op het laatste.
Van deze portwijn zijn slechts 2000 flessen gemaakt. De meeste zijn reeds verkocht aan de Duitse horeca. Drie liggen er nu bij mij in de kelder. Bent u een trendgevoelige wijnliefhebber en wilt u een rariteit van de bovenste plank in uw kelder. Dan zult u naar Bad Durkheim moeten afreizen. Buiten hier boven beschreven portwijn kunt bij Thomas Hensel 11 droge witte wijnen, 3 half droge witte wijnen, 6 zoete witte wijnen, 9 rode wijnen, 3 rosé wijnen en 3 sekt wijnen proeven. Ik heb vrijwel al zijn wijnen geproefd en was buitengewoon verrast door de grote verscheidenheid samen met de hoge kwaliteit. Zeker als je de prijzen in ogenschouw neemt, die tussen de 6 en de 12 Euro schommelen. Ik weet dan ook wel zeker, dat u niet met alleen een paar flessen Ubermut in de koffer terug naar Nederland zal afreizen.
Bad Durkheim ligt slechts 4,5 uur rijden van Utrecht, mits geen klapband en/of teckel.
Weingut Hensel
In den Almen 13
D-67098 Bad Durkheim
Duitsland
Tel: 00-49-6322-2460
Fax: 00-49-6322-66918
e-mail: henselwein@aol.com

Eddy Gravemaker

Reageer op dit item