Mijn goede vriend Karel de Graaf, nooit te beroerd de knuppel in het hoenderhok te gooien, heeft onlangs in het openbaar de vraag gesteld hoe wijnhandel en pers het in Nederland eendrachtig voor elkaar hebben gekregen de consument tot zo’n laag kwaliteits- en prijsniveau te brengen als het gaat om het aankopen en drinken van wijn. Zijn antwoord was: een gebrek aan opleiding. Speelt zeker een rol.
Maar zelf benader ik het liever vanuit een andere invalshoek:Mijn goede vriend Karel de Graaf, nooit te beroerd de knuppel in het hoenderhok te gooien, heeft onlangs in het openbaar de vraag gesteld hoe wijnhandel en pers het in Nederland eendrachtig voor elkaar hebben gekregen de consument tot zo’n laag kwaliteits- en prijsniveau te brengen als het gaat om het aankopen en drinken van wijn. Zijn antwoord was: een gebrek aan opleiding. Speelt zeker een rol.
Maar zelf benader ik het liever vanuit een andere invalshoek: het eeuwige gemekker over prijs-kwaliteitsverhouding is volgens mij de hoofdschuldige. Uiteraard is prijs een factor om rekening mee te houden, maar ik constateer tegelijkertijd een aantal belangrijke punten waar het gaat om prijs en kwaliteit.Ten eerste valt het mij op dat heel veel mensen eigenlijk geen idee hebben van echte kwaliteit bij wijn. Ik weet heus wel dat topwijnen vandaag de dag niet bepaald goedkoop zijn, maar als je je als wijnliefhebber of wijnprofessional een mening wilt kunnen vormen over de kwaliteit van wijn, laat staan deze ook nog luidkeels te ventileren, dan lijkt het me toch echt een vereiste om enige ervaring te hebben met het proeven van echte topkwaliteiten. Ik constateer steeds weer dat zeer weinig mensen in Nederland die ervaring hebben, laat staan kwaliteit ‘blind’ herkennen.
Ten tweede wordt de mantra prijs-kwaliteitsverhouding door handel, horeca en consument tegelijk, veel te vaak gebruikt om het gebrek aan kwaliteit in wijn goed te praten. Ook het nooit of weinig drinken van echt goede wijnen wordt hiermee weg geredeneerd, aangezien deze per definitie ’ te duur voor wat het is’ worden verklaard. Een ergerlijke opstelling, vooral als je beseft dat men deze te dure wijnen nooit proeft. Dus waarop die waarneming dan gebaseerd is, blijft mij een raadsel.
Ten derde wordt het tot bijbelse proporties uitgegroeide woord ‘prijs-kwaliteitsverhouding’ door velen inmiddels synoniem gezien aan ‘kwaliteit’. Matige wijn wordt als ‘goed’ beoordeeld, maar als je daar dan over doorvraagt, blijkt men te bedoelen ‘goed voor de prijs’. En dat is heel iets anders.
Ik ben er van overtuigd dat door het steeds maar hameren op prijs-kwaliteitsverhouding, eerst door de wijnhandel, daarna door iedereen, de kwaliteit van wijn in Nederland in een neerwaartse spiraal is beland. Ik stel dan ook voor dat wij, als neem ik aan wijnminnend deel van Nederland, het PKV woord nu definitief naar de vuilnisemmer van het wijnjargon verbannen. Weg ermee, niet meer over hebben. Dan kunnen we de dingen eindelijk weer gewoon bij de naam noemen, troep ‘troep’ noemen, en het woord ‘top’ reserveren voor echte top, en niet voor gunstig geprijsde middelmaat. Dank U.
Misschien ook iets voor u
Wijnbreinbrekers – Deficit irrigation
Deficit irrigation is een Engelse verzamelterm voor diverse manieren van irrigatie, waarbij de druivenplanten net genoeg water krijgen om gezond...
Barolo 2021, Barbaresco en Roero 2022
Onlangs kwamen de nieuwe jaargangen van Roero, Barbaresco en Barolo uit. 2022 was klimatologisch een uitdagend jaar en dat proef...
Er zit leven in Crozes-Hermitage
De grootste appellation van de noordelijke Rhône is opmerkelijk gevarieerd en dynamisch. Crozes-Hermitage doet zijn wel klinkende naam eer aan,...
Voorwoord PERSWIJN #2 2025
PERSWIJN #2 met supplement Neusiedlersee komt uit op 10 maart 2025. Het supplement over biodiversity hotspot Neusiedlersee geeft veel achtergrondinformatie...
PERSWIJN #2 met supplement Neusiedlersee komt uit op 10 maart 2025
Het supplement over biodiversity hotspot Neusiedlersee geeft veel achtergrondinformatie over dit prachtige Oostenrijkse natuur- en cultuurgebied en uiteraard vele proefnotities...
Mascarello & Mascarello – groots & groots
Bartolo Mascarello en Giuseppe Mascarello behoren tot de meest gerenommeerde producenten van Barolo. Ze hebben meer gemeenschappelijk dan alleen hun...