Biologische wijnen winnen meer en meer terrein. Tijdens een zoektocht naar biologische wijnen die interessant waren voor een wijntop5 biologische wijnen voor het blad Elegance (Elegance mei) stuitten we op een heel aangename Spaanse biologische Tempranillo. Zuidelijke landen als Spanje kunnen door hun droge klimaat vrij gemakkelijk en probleemloos biologisch boeren, en het aantal interessante biologische wijnen uit deze landen neemt dan ook snel toe.
Wijn van de week: Parra, La Meseta Tempranillo 2005, La Mancha
Biologische wijnen winnen meer en meer terrein. Tijdens een zoektocht naar biologische wijnen die interessant waren voor een wijntop5 biologische wijnen voor het blad Elegance (Elegance mei) stuitten we op een heel aangename Spaanse biologische Tempranillo. Zuidelijke landen als Spanje kunnen door hun droge klimaat vrij gemakkelijk en probleemloos biologisch boeren, en het aantal interessante biologische wijnen uit deze landen neemt dan ook snel toe.
De toenemende belangstelling van wijndrinkers voor biologische wijnen is een stimulans voor de kwaliteit. Deze is de afgelopen jaren dan ook met sprongen vooruitgegaan. Was het vroeger genoeg dat een wijn ‘biologisch’ was, tegenwoordig moet hij ook nog lekker zijn. Steeds meer importeurs en ook supermarkten werpen zich op het fenomeen, en dat betekent dat er ook steeds meer keuze komt. Dat betekent gelijk dat ook de prijzen wat kunnend dalen, zeker als de wijn uit een streek komt waar de inspanningen om biologisch te werken niet zo groot hoeven te zijn. In La Mancha, ten zuiden van Madrid is dat het geval: daar is het klimaat droog genoeg om op een vrij ontspannen manier biologisch te kunnen boeren. Deze La Meseta Tempranillo is het prima resultaat: een heerlijk sappige, betrekkelijk lichtvoetige rode wijn met lekker kersenfruit en een vleugje kruidigheid.
Lovian, € 3,75 (te koop in natuurvoedingwinkels; Lovian is gespecialiseerd in biologische wijnen; http://www.lovian.nl/)