Afgelopen woensdag is op 84-jarige leeftijd Henri Jayer overleden. Jayer was al bij zijn leven een legende. Hij stond bekend als een van de grootste Bourgogneproducenten in de tweede helft van de 20e eeuw en vormde een bron van inspiratie voor tal van jongere wijnmakers. Jayer begon in de jaren ’80 faam te verwerven met zijn kleine, slechts 6,3 hectare wijngaard tellende domein in Vosne-Romanée.
Afgelopen woensdag is op 84-jarige leeftijd Henri Jayer overleden. Jayer was al bij zijn leven een legende. Hij stond bekend als een van de grootste Bourgogneproducenten in de tweede helft van de 20e eeuw en vormde een bron van inspiratie voor tal van jongere wijnmakers. Jayer begon in de jaren ’80 faam te verwerven met zijn kleine, slechts 6,3 hectare wijngaard tellende domein in Vosne-Romanée. Zijn topcuvées waren de grands crus Echézeaux en Richebourg, alsmede de fantastische premier cru Vosne-Romanée Cros Parentoux. Jayer dankte zijn succes aan een natuurlijke benadering van wijnmaken, zonder speciale trucs maar met zo weinig mogelijk ingrepen als mogelijk. Dit resulteerde in wijnen met een unieke balans en verfijning. Ware verzamelaarswijnen, want de geproduceerde hoeveelheden waren frustrerend klein.
Misschien ook iets voor u
Borrelpraat: het huisaperitief
De rubriek over dranken die de eetlust opwekken en gesprekken op gang brengen Deze keer: het huisaperitief Door Thijs Akkerman...
Wijnhandel wereldwijd onder druk
Als ik zeg dat we leven in een verwarrende, laten we zeggen onrustige wereld, dan mogen we dat gerust een understatement noemen....
De Oostenrijkse Single Vineyard Summit 2025
Mooie vondsten ondanks moeilijke jaargang ’24 Tekst: Bart de Vries Grafenegg, locatie van de Single Vineyard Summit, foto © Bart...
Champagne verandert
In de jaren dat ik me met de Champagne bezighoud, is de streek enorm veranderd. En zeker ten goede, waardoor...
Voorwoord video PERSWIJN #7 2025
https://youtu.be/U_1EQPhlXcc In Perswijn #7 maakt u kennis met een bont gezelschap uit Los Chacayes en klaterfrisse wijnen uit zowel de...
Perswijn #7 op 20 oktober in de winkel
PERSWIJN #7-2025 – Daar is-ie! In Perswijn #7 leest u over rode Saint-Chinian uit de koelkast, Vulkanland en Savoie en...




