Vintage Port 2003 - Perswijn
Wijn van de week

Vintage Port 2003

Om de paar jaar is het zover, dan komt er weer een Vintage Port. Vintage Port wordt alleen gemaakt in topjaren. Als de porthuizen er van overtuigd zijn dat de jaargang ‘groot’ is, declareren ze de Vintage. Vintage Port is de top van hun ports, gemaakt van de beste druiven en de beste wijngaarden. Deze beslssing wordt niet direct genomen, maar pas op het moment dat de wijnen bijna worden gebotteld, zo’n anderhalf jaar na de oogst. Dan ook kunnen de wijnen worden vergeleken met het jaar daarna, om goed te kunnen overwegen welke van de jaargangen zal worden gedeclareerd. Ondanks de goede kwaliteit van 2004 is de wijn van 2003 door de porthuizen algemeen uitgekozen om te worden gedeclareerd als Vintage Port. De laatste keer dat dat gebeurde was 2000. Onze indruk is dat 2003 een mooi klassiek jaar is, misschien zelfs nog iets fraaier en steviger dan het zeer rijpe 2000.

Nadat in april de wijnen zijn gedeclareerd, begint de voorverkoop rond deze tijd. De wijnen zijn nog niet op fles gebracht, en ze worden pas uitgeleverd in de loop van het jaar. Wel kunnen ze op dit moment gekocht worden. De kwaliteit van de wijnen lijkt zeer goed. Wat we tot nu toe proefden is heel klassiek, met wat meer tannines dan 1997 en 2000, dus een wat klassieker Vintage-port-jaar, en dat doet ons deugd. Lekker wegleggen, zo hoort het.
De porthuizen zijn er niet helemaal zeker van dat de verkoopcampagne helemaal gladjes zal verlopen. De val van de dollar ten opzichte van de euro heeft de markt in de Verenigde Staten een stuk moeilijker gemaakt. De huizen zullen het dus vooral moeten hebben van de Europese markten, zoals die in Engeland en Nederland, voor dit type port geen onbelangrijke markt.
Dat betekent een voorzichtige prijspolitiek, met prijzen die stabiel zijn ten opzichte van de Vintage 2000, of zelfs iets lager. De huizen die behoren tot de groep van de familie Symington (Dow’s, Graham’s, Warre, Vesuvio, etc.) worden op de markt gebracht in aanzienlijk kleinere hoeveelheden dan die in de jaargang 2000, maar wel voor dezelfde prijs. Dit in het kader van een verbetering van de kwaleit. Dat lijkt voorzichtig en slim tegelijk. Het is niet verrassend dat de wijnen van Symington zich goed van kwaliteit tonen, met als uitschieters Dow’s en Warre’s. Maar ook de wijngaardwijn Quinta do Vesuvio en de Graham’s zijn zeer de moeite waard. Dow’s ontleent zijn klasse aan de blend van de wijn van de Quinta da Ribeira, stroomopwaarts aan de Douro, tegenover Vesuvio, en het heel klassieke Bomfim, veel lager aan de rivier, bij het stadje Pinhão. Een ideale combinatie, staat als een huis, met chocola, machtige tannines, een prachtig glas, met confiture, sap, frisheid, geweldige tannines.

Importeur: Oud, Reuchlin & Boelen
www.oudreuchlinboelen.nl

Deze importeur voert een drietal ports van 2003: Dow’s, Warre’s en Quinta do Vesuvio, drie absolute toppers.

Een verslag van een proeverij van alle topwijnen van de Vintage 2003 zal verschijnen in het volgende nummer van Perswijn

Reageer op dit item