Cellier des Quatre Tours, Classique 2003, Coteaux d'Aix-en-Proven­ce - Perswijn
Wijn van de week

Cellier des Quatre Tours, Classique 2003, Coteaux d’Aix-en-Proven­ce

De meeste wijndrinkers associëren de Côte d’Azur snel met het grote wijngebied direct achter de kust, de Côtes de Provence. Maar iets meer naar het westen en meer landinwaarts vinden we streken die wat minder bekend zijn, maar in feite meer kwaliteit te bieden hebben: Les Baux de Provence, bij het stadje Les Baux, en Coteaux d’Aix-en-Provence, bij de schitterende oude Romeinse stad Aix-en-Provence. Het terrein is hier bergachtiger en daarmee de ondergrond armer, altijd positief voor het maken van goede wijn. De wijnstok moet nu eenmaal lijden om iets goeds voort te brengen, zo weten ook de wijnboeren. Mooie wijngaarden vinden we bijvoorbeeld op de hellingen van de Montagne Saint-Victoire.

Aan de voet van deze Montagne Saint-Victoire vinden we ook een van de plaatselijke coöperaties, die werkelijk heel verdienstelijke wijnen maakt. Het is een coöperatie met een lange geschiedenis: hij werd al opgericht in 1924. De meeste Franse coöperaties zijn na de oorlog opgezet. Het is geen bijzonder grote cave, en de wijnboeren hebben gezamelijk niet meer dan 220 hectare wijngaarden in beheer. Een deel bevindt zich binnen de appellation Côteaux-d’Aix-en-Provence, de rest is Vin de Pays. De aanplant van de wijngaarden is hier heel klassiek, met voor rood allemaal druiven van de streek: grenache, cinsault en syrah, in feite de druiven van het Rhônedal. Wel is het gamma hier sinds enkele jaren –na een flinke strijd- aangevuld met wat cabernet-sauvignon. Voor wit vinden we hier de typische Provence-druiven rolle, ugni blanc en grenache blanc. In de rode Cuvée Classique vinden we de lokale druiven: grenache, syrah, cinsault. Het levert een heerlijk soepele wijn op, open, met ker­sen en room, een zachte en romige smaak, breed, sappig en gewoon heel lekker, een soepele rode wijn zonder poespas.

Gastrovino, € 5,95
www.gastrovino.nl

Reageer op dit item