Pouilly-Fuissé ‘La Roche’ 2003, Christine et Jacques Saumaize - Perswijn
Wijn van de week

Pouilly-Fuissé ‘La Roche’ 2003, Christine et Jacques Saumaize

Alle concurrentie ten spijt blijft de ‘echte’ witte Bourgogne nog altijd heer en meester bij de wijnen op basis van chardonnay-druiven. Geen slechte prestatie, als je ziet waar de concurrentie vandaan komt. Werkelijk overal ter wereld staat deze witte druif aangeplant, er is eigenlijk geen ‘nieuw’ wijngebied zonder. Spanje, Chili, Zuid-Afrika, Australië, Californië, noem maar op –en dan ook nog in Frankrijk zelf, in het Pays d’Oc. Maar het is de spanning van de wijnen uit de Bourgogne die superieur is. Het terroir, met zijn kalkhoudende bodem en de noordelijke ligging zijn hier verantwoordelijk voor.

Helaas heeft deze populariteit ook een keerzijde. De prijzen van deze wijnen kunnen flink oplopen. Voor kenners een reden om stiekem nog wel eens uit te wijken naar een van de ‘buitengewesten’ van de Bourgogne. Een van de beste bevindt zich in het uiterste zuiden, tegen de Beaujolais aan: Pouilly-Fuissé. Dit wijngebiedje aan de voet van de rots van Solutré brengt machtige en vette wijnen voort, spannend en breed. Maar uiteraard moet er, ook hier, een goede wijnmaker aan het roer staan, die niet lijdt aan gemakzucht.

De wijnen van Saumaize combineren een mooie kracht met prachtig fruit en veel frisheid. Dat geldt zelfs voor een moeilijke jaargang als 2003, waarin de hitte de druiven flink geselde. De Pouilly-Fuissé ‘La Roche’ heeft een brede geur, met vanille, vet en boter, maar ook mooi citrusfruit, jeugdig, mooi krachtig in de smaak, mooie zuren en frisheid, een prachtige lengte. Hij kan nu worden gedronken, met een mooi visje, maar hij kan rustig nog een paar jaar blijven liggen.

Wijnkoperij Eduard Mol, € 18,90

www.eduardmol.nl

Reageer op dit item