Voorspoed Droë Steen 2003, Weskaap - Perswijn
Wijn van de week

Voorspoed Droë Steen 2003, Weskaap

Het kan niet altijd feest zijn. Voor elke uitgave van Perswijn selecteren we iedere keer een hele serie wijnen voor onze rubriek ‘geselecteerd’. Maar in een enkel geval gaat er iets mis. Zoals het afgelopen nummer met een Zuid-Afrikaanse wijn, de Voorspoed Droë Steen. Hij viel op het laatste moment buiten de boot, omdat er geen plaatje van beschikbaar was. Jammer natuurlijk, want het is een heel aangename zomerwijn, licht en fris, zodat we hem graag nog even onder de aandacht brengen als wijn van de week. Nu maar hopen dat het zomerweer terugkomt…

De Voorspoed stond in onze proeverij van wijnen van de chenin-druif. U moet dan misschien even zoeken naar het verband met deze wijn, maar steen is de Zuid-Afrikaanse benaming voor de franse chenin-blanc. De Zuid-Afrikaanse boeren kunnen zelf kiezen wat ze op de fles vermelden, steen of chenin blanc. Er is een tendens om de wijnen tegenwoordig wat vaker gewoon chenin blanc te noemen, om de link met het Franse broertje wat duidelijker te maken. Chenin blanc levert in het Loiredal eigenzinnige wijnen op, stevig, aromatisch en krachtig, wel met flinke zuren –een wijn voor de liefhebbers, vooral ook van bewaarwijnen. De Zuid-Afrikaanse versie is wat gemakkelijker, meer lichtvoetig, fris en open, en met duidelijk minder zuren dan in het Franse land. Niet zo gek, als we kijken naar het milde klimaat in Zuid-Afrika. Geen bewaarwijn, maar een smakelijke aperitiefwijn, of mooi bij wat vis of licht vlees. Deze Voorspoed komt uit het westelijk deel van de Kaap, en is een heel aangenaam, typisch exemplaar, met aangenaam passie­vrucht, heel exotisch, guave, tropisch fruit, prettig, technisch, sappig. Een lekker glas wit.

Baarsma Tradition, € 4,49
Deze wijn is te koop bij de betere vakhandel; onder andere bij ‘De Drankenier’.

Reageer op dit item