Iby, Classic 2002, Blaufränkisch, Mittelburgenland - Perswijn
Wijn van de week

Iby, Classic 2002, Blaufränkisch, Mittelburgenland

Voor het laatste nummer van Perswijn dit jaar, nummer 8, stond een flinke serie Oostenrijkse wijnen op tafel. Opvallend was de vooruitgang die door het proefpanel werd geconstateerd bij de rode wijnen uit dat land. Nog maar een jaar of tien geleden stelde Oostenrijk als producent van rode wijnen vrijwel niets voor. Nu is er veel kwaliteit te krijgen, met wijnen die opvallend uitgebalanceerd en sappig zijn, met veel zachtheid en tegelijk karakter door hun rijpe tannines -mede door een paar recente goede oogstjaren.

Blaufränkisch is een van de belangrijkste ‘eigen’ druiven van Oostenrijk. In aanplant-oppervlak is het de tweede blauwe druif, na de zweigelt. In kwalitatief opzicht is de blaufränkisch zeker niet minder interessant. Het is een druif het vooral goed doet in de warmere delen van Oostenrijk, zoals Burgenland en Mittelburgenland, vanwege zijn late rijping. En zelfs rijp geoogst levert hij nog een wijn op met duidelijke zuren en frisheid. Opvallend is de diepe kleur van veel wijnen van deze druif en het flinke tanninegehalte. Uiteraard is het zaak deze goed onder controle te houden. Dat kan door het maken van een blend, een mengsel met een zachtere druif, zoals bijvoorbeeld met de al even Oostenrijkse Zweigelt. Maar het kan ook door een vrij korte gisting op de schillen, zodat er niet zoveel harde stoffen in de wijn terechtkomen. Dat laatste gebeurt bij het wjingoed Iby.
Het wijngoed van de familie Iby is gespecialiseerd in het maken van Blaufränkisch, die hier dan ook van een voortreffelijke kwaliteit is. Een deel rijpt op hout -de cuvée Chevalier- maar deze Classic is helemaal op het fruit gemaakt. Je proeft heerlijk zwart fruit, kersen en bessen, stevigheid, zuren en bitters, smaakvol, heerlijk romig, jeugdig nog. Een werkelijk heerlijke wijn.

Sauter, € 7,50
www.sauterwijnen.nl
Helaas wordt deze wijn niet op de website vermeld.

Reageer op dit item