In de aanloop naar de evenementen ‘Champagne aan Zee’ en ‘Sprankelend!’ werden door Perswijn honderden Champagnes en Mousserende wijnen geproefd om te bepalen welke wijnen zouden worden genomineerd voor de finales van de drie verschillende wedstrijden die op die dag zullen worden gehouden.
Bij de eerste editie van Champagne aan Zee, vorig jaar, werd voor de eerste keer een wedstrijd gehouden rond het thema ‘Beste Champagne verkrijgbaar in 2002’. Deze wedstrijd werd door iedereen als zeer geslaagd ervaren. Bij deze eerste wedstrijd waren uitsluitend prestige-Champagnes onderwerp. Dit jaar is de wedstrijd uitgebreid met twee extra competities: die van de beste Mousserende wijn en die van de beste ‘gewone’ Champagne Brut. Juist omdat deze twee types zo populair zijn aan het einde van het jaar, is het zo leuk om te kijken welke wijnen als winnaar uit de bus komen. De proeverijen voor de nominaties, om te bepalen welke wijnen in de finale zouden komen, lieten flinke kwaliteitsverschillen zien.
Mousserende wijnen genomineerd voor finale ‘Sprankelend!’
  Bij de mousserende wijnen stonden wijnen uit de hele wereld op tafel. Kennelijk   worden tegenwoordig overal mousserende wijnen gemaakt. De beste ondergaan een   lange gisting op fles, waarbij ze fijne belletjes en veel complexiteit krijgen.   Ook bij de wijnen die uiteindelijk zijn genomineerd voor de finale van de verkiezing   van de ‘Beste Mousserende wijn van 2003’ zien we een mix van wijnen van overal,   uit landen van de Nieuwe Wereld, maar ook Frankrijk, Italië en Duitsland.   Ze zijn aangevuld met enkele van de beste Cava’s, de Spaanse mousserende wijnen   uit het vorige nummer van Perswijn. Opvallend goede resultaten hier voor de   wijnen uit de nieuwe wereld, zoals die van Schramsberg en Graham Beck. In beide   gevallen opvallend genoeg gemaakt met klassieke Champagnedruiven, chardonnay   en pinot noir. 
  Bezoekers van ‘Champagne aan zee’ en ‘Sprankelend!’ kunnen de wedstrijdproeverij   met de verkiezing van de mousserende wijn zelf ook meemaken. Iedere deelnemer   aan de masterclass stemt mee. Aanmelden via de site: www.wijnpers.nl. Deze finale   wordt gehouden om 12.00 uur.
  Wijnen in de finale
  Schramsberg 1993, Napa Valley Traditional Method, Brut
  Graham Beck 1997, Blanc de Blancs, Chardonnay, Cap Classique, Brut
  Georg Breuer 1999, Sekt, Brut
  Schramsberg 1999, Blanc de blancs, California Quality Sparkling, Brut
  Berlucchi 1995, Cuvée Imperiale, Metodo Classico, Brut
  Chandon, Argentinian Sparkling Wine, Brut
  Bellavista, Franciacorta, Cuvée Brut
  Green Point, Vintage Brut 1999, Australian sparkling
  Castell Roig, Cava Brut Gran Reserva (mee uit nr. 6)
  Castillo Perelada, Cava Brut Nature, Chardonnay 1999
  Segura Viudas, Cava Brut Reserva Heredad (mee uit nr. 6)
Champagnes genomineerd voor de finale ‘Gewone Brut’.
  Aan de proeverij voorafgaand aan de verkiezing van de ‘Beste Champagne Brut’   mochten uiteraard alleen de gewone Bruts meedoen, dus geen Champagnes met een   jaartal en geen prestigewijnen, die een aparte verkiezing hebben. Dat zou ook   geen eerlijke vergelijking opleveren. Uiteraard was het interessant om te zien   hoe het staat met de kwaliteit van de basiswijnen uit de Champagne op de Nederlandse   markt. We waren niet ontevreden. Er zijn wel wat mindere en zure Champagnes   te vinden, maar ook veel lekkere basis-cuvées met een werkelijk prima   kwaliteit. De wedstrijdproeverij met de verkiezing van de ‘Beste gewone Brut   Champagne van 2003’ wordt gehouden tijdens Champagne aan Zee gehouden om 14.00   uur.
  Wijnen in de finale
  Jacques Selosse, Blanc de blancs Grand Cru
  Charles Heidsieck, Mise en Cave 1998
  Louis Roederer, Brut Premier
  Gosset, Grande Reserve
  E. Barnaut, Grand Cru Blanc de Noirs
  H. Blin & Co, Brut Tradition
  Bollinger, Special Cuvée
  Laurent Perrier, L. P. 
  Taittinger, Reserve
  Pommery, Royal
  Bruno Paillard, Chardonnay, Reserve Privée
Wijnen genomineerd voor finale prestigecuvées en millesimés
  Voor de tweede maal maakten we dit jaar een selectie van de beste prestigechampagnes   op de Nederlandse markt voor de finalewedstrijd tijdens Champagne aan Zee in   het Kurhaus. Tot deze wedstrijd worden wijnen toegelaten die een prestigecuvée   zijn van een van de Champagnehuizen en de jaartalwijnen van de Champagnehuizen,   de millésimé’s. Dit jaar veel wijnen uit de mooie jaren 1995 en   1996, met een aantal werkelijk indrukwekkende exemplaren. Heerlijke Champagnes,   waarvan de besten gaan strijden om de titel ‘Beste Prestigechampagne van het   jaar 2003’. Voor de finale is uiteindelijk een achttal wijnen genomineerd, de   crème de la crème van de prestigewijnen. Het belooft weer een   spannende wedstrijd te worden, vorig jaar gewonnen door de prestigecuvée   Rare van het huis Piper-Heidsieck. Deze Champagne gooit ook dit jaar waarschijnlijk   weer hoge ogen, met name door zijn zeer verleidelijke karakter. Maar de tegenstrevers   zijn bijzonder en goed genoeg om beslist niet kansloos te zijn om met de hoogste   eer te gaan strijken. De masterclass wordt gehouden om 16.00 uur.
  Wijnen in de finale
  Laurent Perrier, Grand Siècle 1990 
  Pol Roger, Winston Churchill 1993 
  Louis Roederer, Cristal 1996 
  Gosset, Celebris 1995 
  Piper Heidsieck, Rare 
  Taittinger, Comtes de Champagne, Blanc de Blancs 1995 
  Bollinger, Grande Année 1996 
  Bruno Paillard, N.P.U. 1990
			



