Domaine Cauhapé, Sève d'Automne 2001, Jurançon Sec - Perswijn
Wijn van de week

Domaine Cauhapé, Sève d’Automne 2001, Jurançon Sec

Wijn van de week is nog steeds op vakantie. Maar ook op vakantie kun je goede wijnen tegenkomen. Afgelopen week waren we in de Jurançon voor een proeverij -te vinden in een van de komende nummers van Perswijn- en daar kwamen we verschillende zeer fraaie wijnen tegen. Jurançon is toch wel een buitenbeentje onder de Franse wijngebieden. Alleen de naam al. Iedereen denkt dat het gebied in de Jura ligt, maar het bevindt zich juist in het Zuidwesten van Frankrijk, op de uitlopers van de Pyreneeën, even ten westen van de stad Pau, bekend van zijn aankomsten in de Tour de France. Heel bijzonder zijn ook de druiven die hier worden verbouwd: petit manseng en gros manseng. Die zie je werkelijk nergens anders, vrijwel niet in elk geval. Het bijzondere van deze druiven is hun intense karakter en hun frisheid, door een goede zuurgraad, vooral bij de petit manseng overigens.
Op basis van deze druiven worden twee types wijn gemaakt -allebei wit overigens: droge Jurançon en zoete Jurançon, een wijn op basis van ingedroogde druiven. Meestal worden de droge wijnen gemaakt van gros manseng en de zoete van de edeler petit manseng. Maar, Henri Ramonteu, al jaren een van de beste producenten van Jurançon, vindt een droge wijn op basis van alleen gros manseng niet goed genoeg. Om hem echt mooi te maken, voegt hij nog wat wijn van petit manseng toe, zodat hij meer kracht en intensiteit krijgt. Het resultaat is zijn Sève d’Automne, een bijzondere droge witte wijn. Niet goedkoop misschien, maar dit soort kwaliteit kan ook niet zo goedkoop zijn. Het is een mooie krachtige, droge witte wijn, sappig, met niet teveel hout, mooi wit fruit, vanille, rijp, maar toch met mooie zuren en frisheid, meloen en peer, balans en lengte. Een wijn die heerlijk doordrinkt en geen moment verveelt.

Importeur: Wijnkoperij H.F.A. Okhuysen, Haarlem (023-5312240)
www.okhuysen.nl
site onder constructie, dus met vrij weinig informatie

Reageer op dit item