Tocornal, Chardonnay Coño Sur 2001, Central Valley - Perswijn
Wijn van de week

Tocornal, Chardonnay Coño Sur 2001, Central Valley

Net als in Europa hebben de buurlanden in Zuid-Amerika soms een soort haat-liefde-verhouding met elkaar. Of, sterker nog, er is altijd wel sprake van een zekere rivaliteit. Daarvan is zeker sprake bij de twee buurlanden aan weerszijde van de pieken van de Andes, Argentinië en Chili. Argentijnen zagen de Chilenen jaren als onderontwikkelde boeren. Chilenen vonden Argentijnen vooral mateloos arrogant en irritant. In buurland Uruguay weet men meer te melden dat het in dit verband vooral om de inwoners van Buenos Aires zou gaan. Deze schijnen hun meerderwaardigheidsgevoelen niet onder stoelen of banken te steken. Het was daarom voor de Chilenen niet alleen maar negatief dat buurland Argentinië in een diepe crisis geraakte. De Argentijnen zijn de afgelopen tijd gedwongen geweest om in vrij grote getale de grens over te trekken en in Chili om werk te vragen. Vervelend voor de Argentijnen, maar een soort overwinning voor de Chilenen. Ook op wijngebied is Chili zijn rivaal duidelijk voor. Er worden op grote schaal goede en betaalbare wijnen gemaakt door de Chilenen, die ijverige werkers en goede organisatoren zijn. Iets dat van de buren aan de gene zijn van de Andes helaas niet altijd kan worden gezegd.
Een van de topbedrijven op dit moment in Chili is Concha y Toro. Dit bedrijf heeft in een jaar of tien een complete metamorfose ondergaan. Het is een van de grootste producenten in dit lange wijnland, reden om ook wijnen onder andere etiketten uit te brengen, zoals Coño Sur. Ze bieden een voortreffelijke verhouding tussen prijs en kwaliteit, zoals deze ongecompliceerde Tocornal Chardonnay. Hij is gemakkelijk en open, met een exotische stijl, sap, wat frisheid, een lekker glas, smaakvol, een botertje na.
Dirck III, € 4,39 III(I)

Reageer op dit item