De grand Swiss Wine Tasting in Zürich
Op 24 en 25 augustus is het weer zo ver: de grand Swiss Wine Tasting in Zürich. De organisator, Swiss Wine Connection, het bureau van de in Zwitserland legendarische Andreas Keller en Susanne Scholl, belegde dit jaar voor het eerst een interessante persmeeting om het evenement vroegtijdig onder de aandacht te brengen. Het toont de toenemende belangstelling voor export onder Zwitserse producenten.
Ruim 30 jaar geleden stonden de Zwitserse wijnjournalisten Andreas Keller en Susanne Scholl aan de basis van Mémoire des Vins Suisses. Om te laten zien dat Zwitserse wijnen niet hoeven onder te doen voor hun Franse, Italiaanse of Californische broeders, richten ze een netwerk van Zwitserse wijngoederen op. Zij kozen van ieder wijngoed een wijn die volgens hen oplegpotentieel had. Want dat was volgens Keller en Scholl het ultieme kwaliteitskenmerk van een wijn. Hiervan werden (en worden) jaarlijks rond de vijftig flessen opgeslagen om in de loop der tijd het potentieel te kunnen onderzoeken, en idealiter te kunnen bevestigen. Tegenwoordig mag terroirexpressie dan misschien de heilige graal zijn, dat het oplegpotentieel wat op de achtergrond is geraakt komt niet zo zeer omdat het onbelangrijk is, maar eerder doordat consumenten, maar ook vaak restaurants, vaak niet meer de ruimte hebben om hun wijn lang te laten rijpen.

Na verloop van jaren begon de groep jaarlijks hun wijnen aan een groter publiek te tonen en werd de Swiss Wine Tasting geboren, die, weer later, werd uitgebreid met bevriende kwaliteitswijnmakers, Mémoire & Friends. Mémoire des Vins Suisses is nog altijd de elite van de Zwitserse wijnwereld en de Swiss Wine Tasting veruit het belangrijkste wijnevenement van het jaar in het Alpenland. Een niet geringe prestatie van Keller en Scholl.
Generatiewissel
Maar met het klimmen der jaren – Keller en Scholl zijn nu respectabele zeventigers – werd de combinatie van de twee zaken wat veel, en vorig jaar ging de leiding van Mémoire over naar een aantal jongere mensen, waaronder sommeliers, journalisten en de wijnmakers zelf. Vooralsnog ligt de nadruk op het benutten van hun ‘schatkamer’, de kelder in Herzogenbuchsee waarin de 59 leden decennialang hun jaarlijkse afdracht van hun Mémoire-wijn hebben opgeslagen, momenteel zo’n 30.000 flessen. Maar off-the-record wordt er ook gesproken over terroirexpressie. Hoewel Mémoire nog altijd een belangrijk deel van Swiss Wine Tasting uitmaakt is het onderscheid tussen Mémoire en Friends vervaagd.

Syrah flight
Op 24 en 25 augustus is het dus weer zover. Ten opzichte van andere jaren zijn er een aantal veranderingen die het voor iedereen, niet in de laatste plaats buitenlandse geïnteresseerden, nog aantrekkelijker moet maken. Om potentiële bezoekers te bereiken, kreeg het journaille tijdens een preview evenement een flight van zes Walliser Syrahs uit 1993 gepresenteerd door Zwitserlands bekendste wijnpersoonlijkheid, José Vouillamoz, de druivengeneticus die samen met Jancis Robinson en Julia Harding het boek Wine Grapes schreef. Hij vroeg ons het ras te vergeten, want “na dertig jaar is het vrijwel onmogelijk om het verschil tussen een Cornalin, een Humagne Rouge of een Syrah te proeven.” En hij verleidde ons de schoonheid van een Madeira, en de herfstige aroma’s en smaken van champignons en bosgrond in de Syrahs te ontdekken. Maar sommigen waren nog verrassend fruitig en als een Syrah te herkennen, zoals die van Laurent Hug en Daniel Magliocco.

Judgement-of-Parismoment
De keuze voor syrah was niet toevallig. Honderd jaar geleden werd het ras namelijk in Valais geïntroduceerd. En ondanks dat er slechts een kleine (maar groeiende) hoeveelheid syrah is aangeplant, nu zo’n 200 hectare, is het een belangrijk ras. Niet alleen omdat het door klimaatverandering eigenlijk veel geschikter is voor Valais dan het momenteel dominante ras pinot noir, – ik schreef daar hier al eerder over – maar ook vanwege de Syrah 2001 Tasting van de Grand Jury Européen in 2007. Na een blinde beoordeling door een internationale jury van 34 wijnen, inclusief verschillende uit de Côte-Rôtie, bleek de hele top drie uit Zwitserse Syrahs te bestaan. Het was Zwitserlands Judgement of Paris-moment. Desondanks ligt de prijs van een top-Syrah uit Valais nog altijd rond de 50 frank, terwijl je voor Guigals La Turque (24e) of Torbreks Descendant (25e) makkelijk een veelvoud daarvan neertelt. “Dat Simon Maye & Fils destijds de wedstrijd won, ligt waarschijnlijk aan het feit dat Maye’s wijnstokken oud zijn en door massale selectie direct afstammen van de oorspronkelijke planten die begin jaren 20 van de vorige eeuw door Henry Wuilloud vanuit Tain l’Hermitage in Zwitserland zijn geïmporteerd”, legde Vouillamoz uit. Tijdens de Swiss Wine Tasting in Zürich op 25 augustus staat er ook een Syrah workshop gepland.

Programma 24/25 augustus
Naast de grote overzichtsproeverij op 25 augustus, waar 130 van Zwitserlands beste wijngoederen hun wijnen presenteren en er een speciale salon is voor jonge talenten (Jungwinzer), staan er op 24 augustus nog een aantal andere evenementen op de rol, die vooral bedoeld zijn voor professionals en serieuze liefhebbers. Zo schenken de Vintage Award winnaars van 2021 tot 2025 persoonlijk twee van hun beste wijnen, en presenteren Château d’Auvernier en Maison Carrée, twee gerenommeerde producenten uit Neuchâtel een vertical (2014 – 2022) van hun Pinot Noirs, een uitstekende gelegenheid om de kwaliteit van Zwitserse Pinot Noir te leren kennen en die van de appellation Neuchâtel in het bijzonder.

Kortom, tijdens de Swiss Wine Tasting kan je op eenvoudige wijze en in korte tijd een goed beeld krijgen van de Zwitserse wijnscene. De meeste producenten zijn persoonlijk aanwezig, wat niet alleen handig is om vragen over de wijnen te stellen, maar ook om over importmogelijkheden te praten.

Meer informatie? Volg deze link.
Bart de Vries