Perswijnproeverij 2024 Nederlandse wijnen - Een jaar van bevestiging - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Perswijnproeverij 2024 Nederlandse wijnen – Een jaar van bevestiging

Het is inmiddels gebruikelijk dat we in het late voorjaar de nieuwe Nederlandse wijnen proeven en beoordelen, in het thema Nederlandse wijnen in alle stijlen. De meer dan 150 ingezonden wijnen, waaronder alle topdomeinen, laten goed zien dat hun kwaliteitsniveau inmiddels dusdanig hoog is, dat ze steeds meer en serieuzere aandacht verdienen.

Laten we beginnen met het algemene beeld. Dat is positief, want er waren wederom weinig ‘uitvallers’; bijna alle wijnen vonden wij goed genoeg om met proefnotitie te publiceren. De gemiddelde score lag met 14,18 punten hoger dan ooit. Daarmee wordt bevestigd dat het goed gaat met de Nederlandse wijn en het in de breedte steeds wat beter wordt. En ook dat 2022 en 2023 goede jaren zijn, want het groot deel van de ingezonden wijnen komt uit die twee meeste recente jaargangen.

Dat er dit jaar niet nog meer heel hoge scores zijn dan verleden jaar, doet wat ons betreft niets af aan het beeld van bevestiging. Nog eens ter verantwoording: wij vergelijken de Nederlandse wijnen met alle buitenlandse wijnen die wij proeven en we maken ook geen onderscheid tussen klassieke en nieuwe druivenrassen. Wijnen die 15-16 punten scoren –dit jaar maar liefst 36 wijnen!– beschouwen wij als goed tot zeer goed. En kunnen zich meten met vele meer gerenommeerde wijnen uit bekende wijnlanden. Evenwel mogen we niet met een oranje bril op proeven en moeten we kritisch blijven, om een zo objectief mogelijk beeld te geven van de actuele kwaliteit van de Nederlandse wijnen.

Een aantal dingen willen we opmerken. Allereerst dat de gevestigde namen hun klasse bewijzen, van Zuid-Limburg en Zeeland tot in de Betuwe en Twente. Ze laten zien dat wijngaarden die op leeftijd komen, ervaring met de uitdagingen van verschillende jaargangen en toenemende expertise in de wijnmakerij heel belangrijk zijn voor blijvende hoge wijnkwaliteit.

Verder zijn we blij met beloftevolle nieuwelingen. De twee opmerkelijkste zijn Landgoed Heenwerf in West-Brabant, met knappe mousserende wijnen gemaakt volgens de traditionele methode, en Wijndomein De Boe op Walcheren, met goede wijnen van auxerrois, chardonnay en pinot gris. En er staat meer talent op het punt van doorbreken, zo merken we.

 

Omdat erom gevraagd werd, hebben we voor het eerst lijst van hoogst scorende wijnen gemaakt, voor snel en handig overzicht. Alle wijnen die wij zeer goed vinden, staan hier:

 

16 punten:

Apostelhoeve, Pinot Gris Cuvée Barriques 2022

Domein De Wijngaardsberg, Pinot Noir 2022

 

15,5 punten:

Apostelhoeve, Cuvée XII 2022

Apostelhoeve, Riesling 2022

Apostelhoeve, Pinot Gris 2022

Apostelhoeve, Viognier 2022

Apostelhoeve, Gewürztraminer XII Late Harvest 2022

Betuws Wijndomein, Linge Rood Cuvée Signature 2022

Betuws Wijndomein, Linge Rood Cuvée Signature 2018

Domein Holset, Raarberg Cuvée Extra Brut 2021

Domein Holset, Raarberg Chardonnay Extra Brut 2021

Domein De Wijngaardsberg, Pinot Gris 2023

Domein De Wijngaardsberg, Chardonnay 2022

Landgoed Heenwerf, Cuvée Prestige Blanc de Blancs Brut

Sint Catharinadal, Hugo 2022

 

De proefnotities van alle geproefde wijnen vindt u via deze link

 

PERSWIJN Nederlandse Wijngids

Het zal u niet ontgaan zijn dat wij, naast onze jaarlijkse proeverij, ook een gids aan het samenstellen zijn, waarin de Nederlandse wijnproducenten worden beschreven. De PERSWIJN Nederlandse Wijngids wordt steeds uitgebreider, want in iedere editie van het magazine stellen we twee wijndomeinen aan u voor. De gids zal te zijner tijd online komen, gratis in te zien voor abonnees en tegen betaling voor overige geïnteresseerden.

 

 

Reageer op dit item

nl Nederlands