Overpeinzingen: Veel belletjeswijnen gewenst - Perswijn
Overpeinzingen
Columns

Overpeinzingen: Veel belletjeswijnen gewenst

De jaarwisseling was, na alle covid-jaren, weer uitbundig als vanouds. Hier in Amsterdam gold een vuurwerkverbod, dat echter slachtoffer werd van burgerlijke ongehoorzaamheid. Bij ons in de straat knalde het wat minder dan voorheen, maar dat werd ruimschoots ‘goedgemaakt’ door een prachtige show met mooie vuurpijlen even verderop. Gelukkig waren we dan ook niet naar het Museumplein gegaan voor de elektrische vuurwerkshow die Amsterdam als pleister op de wonde had georganiseerd. Anders dan in Rotterdam ging de show wel door, maar de toeloop van nieuwsgierigen die zich per automobiel naar het Museumplein wilden verplaatsen was zo groot, dat de Lairessestraat moest worden afgesloten. Met een lange file als gevolg.

Voor velen is de avond synoniem met het drinken van champagne. Zelf ga ik echter graag op zoek naar een alternatief, omdat alle zoet en vettigheid vragen om wat ánders.  Zo dronken we een Crémant de Limoux, die wat lichtvoetiger en frisser was dan de meeste champagnes. Het werkte perfect. Een Franciacorta uit 2007 deed het nog prima, die stond er nog helemaal.

Als we de cijfers moeten geloven, waren we niet de enigen die ook eens wat anders dronken dan Champagne. In Italië werd uitgerekend dat tussen kerst en oud en nieuw in totaal 341 miljoen flessen Italiaanse mousserende wijn zouden worden ontkurkt. Waarvan liefst 95 miljoen in Italië alleen al. Duizelingwekkende cijfers. Heerlijk. Italianen zijn heel fanatiek in het verzamelen en wereldkundig maken van cijfers over hun wijnproductie en –verkoop. Bovendien zijn het al even fanatieke liefhebbers van mousserende wijnen, inclusief champagne.

Nog zo’n leuk cijfer: afgelopen jaar, 2022, produceerde Italië in totaal bijna 1 miljard flessen mousserende wijn. Waarvan zo’n 70% prosecco. Daarmee is prosecco het belangrijkste agrarische exportproduct van Italië, met een totale exportwaarde van 1,6 miljard euro. Ongelooflijk eigenlijk. De export van Italiaans mousserend naar Frankrijk steeg het afgelopen jaar met liefst 25%.

Wellicht moeten we dat zien tegen de achtergrond van een ander bijzonder fenomeen. Er is heel lastig aan genoeg champagne te komen. Er zijn Nederlandse importeurs die in arren moede champagne importeren van misschien wel vier of vijf verschillende huizen, omdat de vaste leveranciers niet genoeg champagne kunnen afsturen. Onder andere door de vorstschade in bijvoorbeeld 2021 en de wereldwijd sterk gegroeide vraag. Het is een vreemde wereld.

Fijn in elk geval dat wereldwijd zoveel mousserende wijnen worden gedronken, en dat ook heel goede wel degelijk ook in trek zijn.  En, eerlijk is eerlijk, bij het slaan van de klok hebben we traditiegetrouw ook een lekkere fles champagne opengemaakt. Dat hoort er nu eenmaal bij, ik kan het niet helpen.

Ik wens u, ook namens het hele team van Perswijn, een mooi 2023 toe, met veel fijne belletjeswijnen – niet alleen tussen kerst en oud en nieuw.

Ronald de Groot

Reageer op dit item

nl Nederlands