VVR - Vignes, Vins, Randos: Onbeperkt wijnwandelen door de Loire-wijngaard - Perswijn
Foto: S. Frémont
Reportages & Reizen

VVR – Vignes, Vins, Randos: Onbeperkt wijnwandelen door de Loire-wijngaard

Nog geen plannen voor komend weekend? Ga dan wijnwandelen in de Loire-vallei. Daar vindt zaterdag en zondag namelijk het jaarlijkse evenement Vignes, Vins, Randos plaats. Vijftien smakelijke wijnwandelingen door prachtig wijngaardlandschap, omlijst door indrukwekkend UNESCO-werelderfgoed. Met onderweg uitleg van de wijnmakers zelf, onder het genot van een hapje en een glaasje. In de Val de Loire hebben ze het œnotourisme tot een ware kunst verheven. 

Foto: S. Frémont

Vignes, Vins, Randos staat voor smakelijke wandelingen in het hart van de Loire-wijngaard. Het is een geweldige manier om de regio te ontdekken. In 2004 organiseerde de overkoepelende organisatie InterLoire de VVR-Val de Loire voor het eerst, met zeven wandelingen en 1000 deelnemers. Tegenwoordig is het evenement verworden tot het vlaggenschip van de wijnregio. Tot nu toe hebben 80.000 mensen – te voet, fietsend of te paard – zo’n 97 miljoen kilometer afgelegd en ruim 1500 wijnen geproefd. En dat allemaal samen met de lokale wijnboeren, die ter plekke hun passie en expertise delen. In de wijngaard, op het domein of in de kelders schenken ze hun mooiste wijnen. En indien gewenst mét de noodzakelijke oester of slak.

Van de ene VVR-pijl naar de volgende

Vorig jaar wandelde ik – samen met nog 12000 andere deelnemers – een stukje mee. Bezakt met de VVR-wandelaarskit (een rugzakje met een appel, een sapje en een kaart) bedwong ik op zaterdag de steile wijngaarden van Savennières en de dag erna de zacht glooiende hellingen van Vouvray. In kleine groepjes urenlang dwalend tussen de chenin blanc-wijnranken door, van de ene VVR-pijl naar de volgende. Meer ‘zen’ dan dat wordt het denk ik niet (tenminste, zolang de diverse groepjes op voldoende afstand van elkaar blijven). Het is bovendien een mooie manier om het verschil in terroir en wijn te begrijpen. Want ook al is het allemaal hetzelfde Loiredal, het landschap is overal weer net een beetje anders. Een andere bodem, een andere glooiing, andere weersomstandigheden. Ter onderbouwing van dat besef doemt telkens – als een fata morgana – weer ergens onderweg een proeftafel op. Na afloop worden de wandelaars in het dorp als helden ontvangen met Franse muziek, lokale producten en natuurlijk nog meer wijn.

Foto: S. Frémont

Un anniVVRsaire a fêter

Dit weekend viert Vignes, Vins, Randos zijn vijftienjarige bestaan met vijftien extra feestelijke wandelingen. De wandelingen zijn verspreid over de gehele dal en duren gemiddeld zo’n drie uur. Er is ieder jaar wel weer iets nieuws te ontdekken, zoals dit jaar de randonnées door Vienne, Loire-Atlantique en Maine et Loire. De routes zijn gebaseerd op bestaande Loire-appellations; in totaal doen er nu zo’n 20 appellations en 400 wijnboeren mee.

Het VVR-wijnwandelweekend is eigenlijk een soort Franse mini-Vierdaagse. Alleen schenken ze aan deze finish een goed glas wijn en zijn de onderweg geproefde wijnen voor een leuk bedrag te koop. En kom daar maar eens om in Nijmegen. Dus pak je wandelschoenen en vertrek. Met een beetje geluk ben je ook nog getuige van de extra vroege oogst van 2018. Geen betere manier om die zwoele zomer af te sluiten, toch?

Deelname per wandeling, incl. ‘overlevingsrugzak’                           € 10, –

Deelname per wandeling < 18 jaar, incl. ‘overlevingsrugzak’            € 2, – 

Kijk hier voor meer informatie over Vignes, Vins, Randos 2018.

Romy Kooij

Reageer op dit item