Recensie: Over Drank - Perswijn
Eten & Drinken

Recensie: Over Drank

Hobby wijnmakers zijn van alle tijden. Zelfs de hoofdredacteur van Perswijn heeft in een ver verleden pogingen gewaagd zelf wijn te maken voor hij, vanwege het matige succes, heeft gekozen er dan maar over te gaan schrijven. Dat gaat hem wèl heel goed af. Een andere hobbyïst pakt het, met een wetenschappelijke achtergrond, in ieder geval gestructureerder aan. En, ook fijn, hij houdt het niet bij wijn alleen.

Meneer Wateetons: Over Drank (Foto: Ongewoonlekker.com)
Ook bier en sterke drank komt aan bod. Het boek begint met een uitleg van de vergisting. Verderop in het boek wordt in heldere en duidelijke taal, met veel lijstjes, het proces van wijnmaken en destilleren uitgelegd. Dat kun je wel aan Meneer Wateetons overlaten want in leven op een kantoor werkt Meneer aan de belangrijke zaken op een kantoor.
Verder is Meneer aangenaam eerlijk over zijn matige kookkunsten en de opmaak van zijn borden. Wel documenteert hij erg goed en is de uitleg over het hele proces van het maken van een product ook goed genoteerd. Ook bij de mislukkingen, want daar leer je van, is het motto. In klare taal neemt Meneer je door het hele proces. Een geruststellende gedachte. Het boek is zeer geschikt voor de hobbyende vrouw of man die experimenteren niet schuwt. Je kunt er even mee door want er zijn voldoende recepten van uiteenlopende niveaus. Kruidenbitter is een van de makkelijkst recepten, met ingrediënten die ook makkelijk te vinden zijn.

Ingrediënten:
 • 2 gram laurierblad
 • 2 gram jeneverbes
 • 1 gram laurierbes
 • 2 gram zoethout
 • 5 gram brandnetelblad
 • 1 gram essenblad
 • 1 gram wilgenblad
 • schil van een kwart sinaasappel
 • 800 ml wodka of een andere neutrale alcohol naar keuze
Maken:
 • Maceer de specerijen, kruiden en de sinaasappelschil gedurende ongeveer één à twee weken in de alcohol.
 • Zeef en/of filter
 • Laat klaren en hevel af (optioneel)
 • Bottel en laat bij voorkeur nog minimaal een maand rijpen.
 • Er gaat geen suiker in deze bitter.
In deze reeks schreef Meneer ook al ‘Over rot’, ‘Over Rook’ en ‘Over worst’.
Over Drank, € 29,99
Overamstel Uitgevers
ISBN 109048834252
ISBN 139789048834259
Sjoerd de Groot

Reageer op dit item