Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 6) - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 6)

Marije Bockholts wil Master of Wine worden. In september 2016 was ze tot de opleiding toegelaten die als de zwaarste ter wereld geldt. Haar eerste jaar zit erop. Op de site van Perswijn brengt Marije verslag uit van wat haar zo al overkomt tijdens haar studie. In deze aflevering vertelt zij over haar eerstejaarsexamen.

Het eerstejaarsexamen

Het examen zit erop… het is nu wachten op de uitslag. Daarom eerst nog het verhaal over de aanloop naar het examen.
Marije Bockholts
De weken voor het examen waren intens. Ik wilde eigenlijk bijna alles nog wel een keer doornemen. Goed begrijpen hoe het nu ook al weer zit met pH, wat zijn de 4/5/7 P’s van marketing, waarom zou je handmatig oogsten, of juist machinaal…. Maar ook het stampen van bepaalde rijtjes eiste zijn tijd. Zoals: welke ziektes zijn er in de wijngaard, welke voedingsmiddelen heeft de wijnplant nodig, welke typen malolactische bacteriën bestaan er… En dat is dan alleen nog maar voor het theorie-examen.
Onderweg naar London voor m'n examen
Naast de theorie mag ik me ook nog voorbereiden op het proefexamen. Dat betekent vooral veel wijnen proeven. Liefst zo veel mogelijk blind natuurlijk. Om me optimaal voor te bereiden op de examencondities ging ik naar Londen voor een bootcamp. Dat klinkt sportiever dan het is, want het programma bestond uit drie dagen achter elkaar een oefenexamen. Elke dag proef je twaalf wijnen blind en beantwoord je een hele rits vragen. Misschien zou je dit trouwens ook wel sport kunnen noemen 😉 Het resultaat van deze bootcamp is helaas een beetje wisselend. Ik houd mezelf maar voor dat het beter nu slecht kan gaan, dan tijdens het echte examen. Dankzij de proefexamens heb ik nu duidelijk een paar punten voor ogen, waaraan ik nog extra aandacht kan besteden.
MW Bootcamp (Foto: Susieandpeter.com)
Het examen wordt gehouden op drie locaties: Sydney, Londen en San Francisco. Omdat het eerstejaars examen maar een dag is, heb ik besloten dit in Londen te doen. Een complicerende factor is dat ik zelf mijn glazen mee moet nemen. Dat begrijp ik op zich wel, want de vorm van het glas voor ideaal proeven is best persoonlijk. Maar ja, hoe vervoer je twaalf wijnglazen in het vliegtuig. Of beter gezegd: hoe houd je ze heel? Gelukkig, daar ben ik in ieder geval voor geslaagd!En dan breekt de dag van het examen aan. “Waar ben ik aan begonnen?!”, vraag ik me op zo’n dag weleens af. Aan de andere kant ben ik blij dat het zo ver is. Ik heb hier zo naar toe geleefd. Het examen begint om 10:00 uur. Rond 9:00 uur verzamelen de eerste studenten zich al in de hal van de examenlocatie. De één wat zekerder dan de ander. In de ochtend is het proefexamen: twaalf wijnen blind. De wijnen herkennen is niet voldoende, je moet er ook diverse vragen over beantwoorden. Welke wijnmaaktechnieken zijn gebruikt? Of waar kun je deze wijn het best verkopen? Alle vragen beantwoord je op basis van wat je proeft. Kennis van technieken die je niet kunt proeven is dus leuk, maar daar heb je nu niet veel aan. Zodra de wijnen ingeschonken zijn, krijgen we twee uur en een kwartier om alle 29 vragen te beantwoorden. En dat is flink aanpoten kan ik je zeggen!
Bron: masterofwine.org
Al voor het examen heb ik met mijn medestudenten afgesproken dat we het tijdens de lunch niet hebben over de examenwijnen. Onze antwoorden zullen deels verschillen en we willen ons eerst concentreren op het theorie-examen dat in de middag plaatsvindt. Gelukkig lukt het ons goed dit vol te houden.
Bron: masterofwine.org
‘s Middags is het tijd voor deel twee van het examen: de theorie. Voor het eerstejaars examen moet ik op basis van twee vragen twee essays schrijven. De eerste vraag staat vast, voor de tweede vraag is er een keuze uit twee. Het spannende van de laatste weken met studeren was natuurlijk: waar gaat de verplichte vraag over? Op het moment dat ik het examenblad omdraai, is er opluchting. De verplichte vraag gaat over hagel, wanneer die schade aan kan richten, wat de gevolgen zijn en wat je ertegen kunt doen. Dit onderwerp heb ik gelukkig goed geleerd. Daarnaast heb ik bij dit onderwerp goede voorbeelden. Voor de tweede vraag mag ik schrijven over pH of over strategische uitdagingen voor wijnproducten. En hoewel erg technisch, besluit ik toch maar voor de pH-vraag te gaan. Dit essay zal waarschijnlijk iets minder goed zijn dan het essay over hagel, maar ik heb wel redelijk wat technische details om een aardig essay te schrijven. Na afloop ben ik vooral opgelucht dat het voorbij is. Het eerste drankje? Een biertje! De avond besteden we met een stuk of dertig studenten in een wijnbar waar we ook lekker eten. De afspraak om niet over het examen te praten wordt zo af en toe geschonden, maar gelukkig hebben we het vooral over allerlei andere zaken. Zo begon ik mezelf af te vragen wat mensen eigenlijk in hun vrije tijd doen… Dat ga ik na het examen maar eens uitvinden. Eerst even uitrusten en dan gespannen wachten op de uitslag.

Marije Bockholts

N.B. Marije Bockholts heeft alle examens van het eerste jaar gehaald en in september gaat ze door met het tweede jaar.

Reageer op dit item

nl Nederlands