"We hebben jaren moeten vechten tegen het imago dat in Nederland geen wijnbouw kan plaatsvinden. Daardoor zijn wij heel fanatiek geworden." Als het weer niet plots drastisch omslaat, verwacht Wijnboer (sic!) Leon Masselink dat 2016 de boeken in gaat als het beste Nederlandse wijnjaar tot nu toe.
Hij dankt zijn optimisme aan de mooie lange nazomer. Maar de strijd van de Nederlandse wijnboeren tegen het matige imago van de Nederlandse wijn is nog niet gestreden. "We zijn een wijnland met nieuwe kenmerken en smaken", legt Masselink uit. "Het zijn echt nieuwe wijnen, mensen moeten daar nog aan wennen en ze leren drinken."Website nos.nl over het verwachte ‘topjaar’ 2016 voor Nederlandse wijnen. Die we nog zouden moeten leren drinken. Waarom hebben Nederlandse producenten er toch zo veel moeite mee wanneer hun wijnen net zo beoordeeld worden als die uit de rest van de wereld?
Misschien ook iets voor u
Wijnbreinbrekers: Mycorrhiza
Mycorrhiza is een vorm van symbiose tussen bodemschimmels en de wortels van planten, ook druivenplanten, waarbij wederzijds voedsel wordt uitgewisseld....
Uit de oude doos: Chili uitgelegd door Lars Daniëls (2020)
In tijden van corona heeft Lars Daniëls een aantal langere video's gemaakt. In dit uitgebreide video-artikel gaat over Chili, vertelt...
Wijnbreinbrekers – Chaptaliseren
Chaptaliseren of chaptalisatie is het toevoegen van suiker aan de most of gistende wijn, om meer alcohol te verkrijgen. Dit...
Overpeinzingen: Bang voor boeren
Zo, we zijn weer even neergestreken op ons plekje in het Franse zuiden. Heerlijk. De zomerhitte is weg, en dat...
Aanbevolen wijnen: Rode wijnen uit Nederland
Lars Daniëls en Ronald de Groot lichten als sneak preview op de rubriek ‘Geproefde Wijnen’ in het magazine, enkele wijnen...
Perswijnproeverij 2024 Nederlandse wijnen – Een jaar van bevestiging
Het is inmiddels gebruikelijk dat we in het late voorjaar de nieuwe Nederlandse wijnen proeven en beoordelen, in het thema...