Wijnkeuring van de Lage Landen 2016 - Perswijn
Persberichten

Wijnkeuring van de Lage Landen 2016

Afgelopen week vond de wijnkeuring van de lage landen plaats. Van de 156 ingeschreven Nederlandse en 32 Belgische wijnen is maar liefst 92% bekroond met een medaille of keurzegel (75 punten of meer). In 2012 was dit nog slechts 63%. Er vallen elk jaar meer Nederlandse en Belgische wijnen in de prijzen.
Hieruit blijkt dat de kwaliteit van de ingezonden wijnen steeds hoger wordt. De wijngaarden lopen van Groningen tot aan Wallonië. Het valt op dat dit jaar de zilveren en gouden medailles vooral gevallen zijn in het zuidelijke Limburg. De beste score is behaald door de “zilveren parel” van wijnkasteel Genoels-Elderen.

Medailles en keurzegels:

  • 1 gouden medaille (85 of meer punten) voor de Zilveren Parel Brut uit 2008 van Wijnkasteel Genoels-Elderen in Riemst (België)
  • 19 zilveren medailles (82-84 punten)
  • 56 bronzen medailles (80-81 punten)
  • 97 keurzegels (75-79 punten)

Vooral de witte en mousserende wijnen zijn gelauwerd met een medaille. Toch doen enkele wijngaarden het goed met een rode wijn als wijndomein Ol Diek in Groningen of St. Martinus in Limburg  met vroegrijpende druivenrassen als pinotin, regent en cabernet cortis.De beste allround wijngaard van 2015, Domein Crutzberg, heeft dit jaar met slechts 2 wijnen een bronzen medaille behaald. Vorig jaar won het wijndomein met 4 wijnen een medaille, waaronder een gouden medaille voor haar mousserende wijn. In 2015 viel een tweede gouden medaille toe aan het Belgische wijndomein Kitsberg. Dit jaar gaat Wijnkasteel Genoels-Elderen, in Belgisch Limburg, er vandoor met de enige gouden medaille.

Bekijk hier de volledige uitslag van de wijnkeuring van de lage landen 2016

De drie beste allround wijngaarden:

Wie een Nederlandse wijngaard wil bezoeken is 24 en 25 september welkom op de Open Dag van Nederlandse wijngaarden. Bekijk hier de lijst met deelnemende wijngaarden.

Alle deelnemende wijnen zijn geproefd en beoordeeld door twee panels van Nederlandse en Belgische wijnproevers (waaronder een oenoloog, een Master of Wine, Magister Vini, register vinologen en proevers met WSET 4). De keuring is uitgevoerd onder leiding van juryvoorzitter Lars Daniels MV.

Bron: Persbericht Stichting Wijninstituut Nederland

Reageer op dit item