Karaktervol rood uit Portugal - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Karaktervol rood uit Portugal

Iedere dinsdagavond komt het Perswijn proefpanel in de kelder van de burelen van Perswijn aan de Middenweg in Amsterdam bijeen om 24 wijnen te proeven en te beoordelen. In de dagen erna lichten wij als sneak preview op het verslag in het magazine drie wijnen uit, die opmerkelijk zijn bevonden. En dus van harte worden aanbevolen.

Geproefd op 5 juli 2016

Afgelopen dinsdag proefden we 24 rode wijnen uit Zuid- en Midden-Portugal. Karaktervolle wijnen uit een warm klimaat, vooral als ze uit het zuiden komen, de Alentejo. Maar door het gebruik van eigen streekdruiven, zoals de bijzondere alicante bouschet, kunnen zeker de rode wijnen toch een heel uitgesproken eigen karakter hebben. Het klimaat toont een zekere Atlantische invloed, maar is toch heel warm. Daarmee kunnen de wijnen soms behoorlijk warm en machtig zijn, afhankelijk van de wijnmaker. Opvallend genoeg zijn het een paar Australische wijnmakers die wijnen maken die een zekere elegantie hebben, zoals Peter Bright op Terras d’Alter. Een gebied voor mooie, krachtige wijnen, voor bij een mooi stuk vlees of een lekkere stoofschotel.

De wijnen van afgelopen dinsdag, allemaal droge witte wijnen van Sicilië, zijn gewaardeerd met sterren. De *****-schaal wordt vooral gebruikt voor meer alledaagse wijnen, die gemiddeld niet zeer complex en –weer gemiddeld genomen– kwalitatief niet bij de wereldtop horen. Wanneer sterren worden gebruikt, wordt binnen een vastgesteld thema geproefd en beoordeeld; een wijn die de maximale ***** krijgt, wordt gezien als de beste binnen de serie of het thema, maar niet als de perfecte wijn op wereldwijde schaal. Twee van de drie geselecteerde wijnen krijgen van ons bijna de maximale vijf sterren. Ze zijn gewaardeerd met sterren: * = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend. Dit zijn de drie wijnen die deze week opvielen: Dit zijn de uitgelichte wijnen van deze week:
Karaktervolle rode wijnen uit Portugal

Terra d’Alter, Alicante Bouschet 2013, Vinho Regional Alentejano

In de Alentejo zijn de wijnproducenten heel blij met de alicante bouschet. Deze druif doet het hier beter dan in zijn land van oorsprong, Frankrijk -waar hij geen beste naam heeft. Vooral de tannine is hier mooier. Overigens wel op voorwaarde van lage rendementen, die onder de 5 ton/hectare moeten liggen. Alicante bouschet heeft veel bladoppervlak nodig om perfect te kunnen rijpen. Dit is een mooi exemplaar, gemaakt door de Australische wijnmaker Peter Bright. Je ruikt cassis, kruiden en krentjes, de smaak is warm en intens, met confiture, even wat stevigheid.

Flor del Vino, € 9,59  ****

Vidigal, Porta 6, Vinho Regional Lisboa

Vidigal is een van die middelgrote wijnbedrijven uit Portugal die aan de weg timmeren met lekkere wijnen in voor aantrekkelijke prijzen, in combinatie met een aantrekkelijke verpakking, met opvallende flessen en etiketten. Het bedrijf werd verworven in de jaren 90 door António Mendes Lopes, met Noors/Portugese wortels. Hij vernieuwde de technologie en de bedrijfsvoering, en staat nu voor een productie van zo’n drie miljoen flessne op jaarbasis. Niet gek, het begint met ambitie. Porta 6 is gemaakt als een frisse en betaalbare wijn, op basis van 50% aragonez, 40% castelão en 10% touriga nacional. Hij is fruitig en kruidig, met confiture, zwarte olijven, kersen en krentjes, en elegante smaak, plezierig en soepel.

Sandor, prijscat. 3 (€ 5 tot € 7,50) ****

Sonho Lusitano, Pedra e Alma 2011, Vinho Regional Alentejano

Zeg niet dat in de Alentejo geen topwijnen kunnen worden gemaakt –dit bewijst het tegendeel. Sonho Lusitano, ‘Portugese droom’, is een project van de Engelse wijnschrijver Richard Mayson –gespecialiseerd in Portugese wijnen- en de Portugese wijnmaker en –consulent Rui Reguinga. Mayson kocht Quinta do Centro bij Portalegre na een lange zoektocht in 2005 en zette daarna zijn droom op poten. Pedra e Alma (‘Steen en Ziel’) is de topcuvée, alleen gemaakt in de beste jaren. 2009 was de eerste jaargang. Het is een wijn van de oudste stokken in de wijngaard, en een blend van trincadeira, aragonez, alicante bouschet en grand noir, twee jaar gerijpt op nieuw Frans eiken. Een prachtige wijn, met hout, specerijen, zwoelheid, pruimen, leer, tabak, vanille, balsamico, krentjes, licht gerijpt. Heerlijk.

André Kerstens, 8  *****De volledige proeverij met wijnen uit de Alentejo wordt gepubliceerd in Perswijn #5. Lisboa is aan de beurt in #6.

Het Perswijn proefpanel bestaat uit Patrick Uyttewaal (Kwast Wijnkopers), Marc Collard (Vinoblesse), Floor van Ede (Brasserie van Baerle), Allard Botenga, Noël Vanwittenbergh (Okura Hotel – Ciel Bleu), Yvo Couprie (Résidence Wijnen), Udo Göebel MV (Winematters), Corinne Hofland (Oud Reuchlin & Boelen), Wieger Roelevink (Vinites), Bastiaan Möllers (Haarlem & Wine), Lars Daniëls MV (Perswijn) en Ronald de Groot (Perswijn)

Reageer op dit item