Nieuwe aanwinsten bij Heisterkamp - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Nieuwe aanwinsten bij Heisterkamp

Bij Heisterkamp Wijnkopers in Ootmarsum maakt men er geen geheim van een uitgesproken voorkeur te hebben voor wijnen uit ‘klassiek’ Europa, als het even kan biologisch geproduceerd. Dat tweede aspect heeft voor de verandering eens niet met trends en hypes te maken, want het bedrijf was daar jaren geleden al een pionier in.
Zonder dat bio heilig is, want op de eerste plaats komen smaak en karakter. Het assortiment omvat dan ook tal van wijnen die je als eigenzinnig en/of origineel kunt typeren. Wijnen waarvan er geen dertien in een dozijn gaan. Of zoals ze het in Ootmarsum zelf zeggen: van nature vol karakter.Ik proefde een zestal wijnen dat recentelijk in het assortiment van Heisterkamp is opgenomen. Stuk voor stuk zijn ze een aanbeveling waard:


Vermentino di Sardegna ‘Nord Est’ 2013

Cantina del Vermentino

Ook zo moe van al die saaie, übertechnische en beperkte Sauvignons die ongeacht hun herkomst allemaal op elkaar lijken? Dan wordt het tijd voor origineel mediterraan wit dat het niet van kunstgrepen hoeft te hebben, maar zijn karakter ontleent aan een druif die zich helemaal thuis voelt in zijn omgeving. Vermentino bijvoorbeeld. Het is de specialiteit van Noord-Sardinië, wat wel mag blijken uit de DOCG Vermentino di Gallura. Hier hebben we te maken met een ‘gewone’ DOC Vermentino di Sardegna. Uit wijngaarden in het noordoostelijk deel van het eiland, op verweerd graniet en op 300 tot 450 meter boven zeeniveau. Hebben we ‘m dan wat betreft terroir?  Heerlijk ongecompliceerde, maar toch ook heel karakteristieke wijn. Reductief gevinifieerd op staal. Jeugdig, bleek geel van kleur met groene reflexen en wat koolzuurbelletjes. Open, middelintens, bloesem, zacht kruidig, vuursteentje. Verleidelijke aanzet, soepel, 12,5% alcohol, gistaroma’s, fruitig, houtvrij, bescheiden maar voldoende zuren en dat typisch Italiaanse amandelbittertje, droog. En wat een hoge doordrinkfactor! Ik dronk hem tijdens het kijken naar de voor de Azzurri dramatisch verlopen wedstrijd tegen Uruguay tijdens het WK voetbal. Als Sauvignon aan bijter Luis Suárez doet denken, dan doet deze Vermentino dat aan stilist Andrea Pirlo. Vertroostende gedachte.

€ 8,23


Ribera del Duero 2013, Nexus One ‘kosher’

Spanje is niet altijd even zachtzinnig omgegaan met zijn joodse bevolking. Gelukkig laat het land zich tegenwoordig van een heel andere kant zien als producent van voortreffelijke koosjere wijnen die ook bij gojim in de smaak moeten vallen. Zie de kashrus (koosjere) versie van de rode Nexus One uit Ribera del Duero. Koosjere productie impliceert non-interventionistisch wijnmaken en daarmee in feite een soort vin nature. Van de lekkere soort, wat helemaal past bij de filosofie van de importeur.

Gemaakt van 100% tempranillo. Een en al jeugdigheid en frivoliteit. Helder karmozijn. In geur en smaak een en al fruit, fruit en nog eens fruit. Kersen vooral. Verleidelijk als een Beaujolais: houtvrij, lichtvoetig, 13% alcohol, klein bittertje na. Bij uitstek zomerse wijn om koel serveren. Koosjer dus, maar ook aanhangers van andere religieuze gezindten en zij die nergens aan doen zullen dit gegarandeerd lekker vinden. Om Psalm 104 te citeren: we hebben hier te maken met ‘wijn die het mensenhart verheugt’!

€ 14,47

Klumpp

Iets geheel anders nu: wijngoed Klumpp in het Badense Bruchsal bij Karlsruhe. Het is een betrekkelijke nieuwkomer, want het werd, heel bescheiden van omvang, pas in 1983 opgericht door Ulrich en Marietta Klumpp. In 1990 verhuisden ze naar een modern onderkomen en in 1996 maakten ze de stap naar gecertificeerd bio. Klumpp is een schoolvoorbeeld van een Duits bedrijf dat nog een extra kwaliteitsimpuls heeft gekregen door de komst van een volgende nieuwe generatie. In dit geval gaat het om Markus Klumpp die in 2004 als keldermeester aan de slag ging. Broer Andreas kwam er in 2010 bij. Klumpp werd in de editie 2014 van de gids van Eichelmann, de enige werkelijk kritische van Duitsland, uitgeroepen tot Aufsteiger des Jahres en kreeg een waardering van ****. Dan ben je goed bezig.

Ik proefde twee wijnen die onder het etiket van Klumpp uitgebracht worden, en twee die onder het label Hand-in-Hand op de markt komen en waarmee Markus Klumpp ook heel veel te maken heeft. Om te beginnen die van Weingut Klumpp:

Weissburgunder 2012, Baden

Geen wijngaard- of cuvéenaam, welnee, gewoon Weissburgunder trocken. Maar wat voor een Weissburgunder! Voor de liefhebbers: gemaakt van druiven van een steile zuidhelling (35%) met een bodem van kalksteen en löss. Spatzuiver en spannend. Geur van meloen, perzik, abrikoos, citrusfruit en ‘mineralen’ die je eigenlijk niet zo mag noemen. Soit. Tegelijk soepele en levendige smaak, 13% alcohol, sappig, verleidelijk, weer dat ongelooflijk lekkere fruit, opwekkende zuren, mineralen, bijna zilte afdronk. Sapido, zoals Italianen dan zeggen. Toonbeeld van precisie, puurheid en doordrinkbaarheid. Zo’n wijn waar je gewoonweg niet meer van af kunt blijven als je er eenmaal aan begonnen bent. Coup de coeur!

€ 14,22

Cuvée No. 1 2011, Baden

Rood in een zeker voor Baden – en niet alleen daar – nogal ongebruikelijke assemblage van 50% lemberger (alias Oostenrijkse blaufränkisch), 20% spätburgunder, 20% st. laurent en 10% cabernet sauvignon, duidelijk op het fruit gevinifieerd en met dus een discrete rol voor hout. Helder, karmozijnrood. Gemiddelde intensiteit, puur rood fruit, zure kersen, zuiver. Fijne aanzet, weer kersen, frambozenlikeur, nauwelijks merkbaar en dus voortreffelijk gedoseerd hout (bravo!), frisse zuren, beschaafde tannine, cacaobittertje na. Ook hier weer veel spanning. Echt gastronomische wijn in de gunstige betekenis van het woord.

€ 14,67


Hand-in-Hand

Hand-in-Hand is het gezamenlijke project van Markus Klumpp en Meike Näkel. Meike is een dochter van Werner Näkel en in die hoedanigheid verbonden aan Weingut Meyer-Näkel in Dernau aan de Ahr. Een naam die staat voor de absolute top in dat gebied. Markus en Meike zijn sinds 2010 man en vrouw. Gelet op hun gedeelde interesse is het niet zo verwonderlijk dat ze samen op projectbasis – een beetje zoals dat ook in de Nieuwe Wereld nogal eens gebeurt – wijnen maken, d.w.z. los van de familiewijngoederen waaruit ze allebei uit voortkomen. Ze doen dat in Baden onder de noemer Hand-in-Hand. Nadere uitleg overbodig.Bijna vanzelfsprekend gelet op hun achtergrond begonnen ze met Spätburgunder. Gesterkt door het onmiddellijke succes daarvan hebben ze zich vervolgens ook gestort op een Grauburgunder. De wijnen zijn niet alleen inhoudelijk erg goed, ze vallen ook op door de even originele als artistieke vormgeving van het etiket, met de A van Ahr en de B van Baden.

Grauburgunder ‘Hand in Hand’ 2013, Baden

Duiven van alte Reben, oude stokken. Vrij diepe kleur, strogeel. Open, geel fruit, vuursteen, licht rokerig. Brede, volle smaak, romig, 13% alcohol, weer vuursteen, bittertje, zwoel exotisch, ronder en vetter dan de nerveuze Weissburgunder, goede zuren maar minder present dan in die Weissburgunder. De onmiskenbare rijkdom in het mondgevoel komt van een maandenlang gistcontact op vat.

€ 16,27

Spätburgunder ‘Hand in Hand’ 2012, Baden

De onbetwiste specialiteit van Baden. Mooie hechte kleur, diep robijnrood. Middelintense neus die zich na enig beluchten steeds verder ontplooit, vol, rijp, zacht rood fruit, framboos, vanille. Soepele aanzet, vanillearoma en rokerige toets van nog niet helemaal versmolten getoast eiken (de wijn kreeg 9 maanden hout), vlezig, 13,5% alcohol, tegelijk romig en fris droog, aards bitter, veel lengte, bessen. In de smaak eveneens de nodige ontwikkeling in het glas, waarbij de wijn steeds fluweliger lijkt te worden en aan complexiteit wint. Idealiter zou hij onder de 20 euro blijven, maar we kennen inmiddels de accijnsbedoelingen van de inhalige Nederlandse overheid. Niettemin.

€ 20,57 Importeur: Heisterkamp Wijnkopers

Vermelde prijzen zijn consumentenprijzen inclusief BTW.

Reageer op dit item