Lekker: vloeibare zeewind - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Lekker: vloeibare zeewind

Naar aanleiding van het verschijnen van Goya XL, een manzanilla en rama van het huis Delgado Zuleta, kwamen vier sherryliefhebbers bij elkaar voor een (bescheiden) blindproeverij van vier manzanilla’s en één piraat.

Tekst: Anda Schippers

Manzanilla is een zeer droge, frisse, opwekkende wijn; het perfecte aperitief voor een zweterige dag. Maar, zo blijkt, ook op een behoorlijk koude dag in januari glijdt deze vloeibare zeewind als vanzelf je keelgat in.

Manzanilla is een sherry die gemaakt wordt in Sanlúcar de Barrameda. Net als bij fino komt de basiswijn van het druivenras palomino fino. Die wijn wordt licht versterkt en rijpt in grote, oude vaten onder een laag flor: een verzameling gisten die van nature voorkomen in het sherrygebied en die, anders dan andere gisten, ook floreren bij een alcoholgehalte van rond de 15%. De laag flor beschermt de wijn tegen oxidatie en de gistcellen zetten voedingsstoffen in de wijn om in andere stoffen, die fino en manzanilla hun typische geur, smaak en mondgevoel geven.

Reageer op dit item