Casas del Bosque, Reserva 2011, sauvignon blanc, casablanca valley - Perswijn
Wijn van de week

Casas del Bosque, Reserva 2011, sauvignon blanc, casablanca valley

Regelmatig krijg je, als je in dit vak werkt, de vraag welke wijn(soort) er nou bij uitstek geschikt is voor bij bepaalde gerechten of ingrediënten.
Je probeert dan een wijn te vinden die inzetbaar is bij het gerecht in kwestie en die tevens aansluit bij de smaakvoorkeur van degene die de vraag stelt. Het kan dus dat je steeds een andere wijn tipt. Aan de andere kant zijn er ook combinaties die tot in de eeuwigheid tot elkaar veroordeeld lijken.

Een van de beste voorbeelden daarvan is misschien wel pinot blanc uit de Elzas voor bij de traditioneel klaargemaakte witte asperges. Gelukkig zijn er mensen die deze heilige huisjes omver durven werpen. Erik Muller van wijnhandel Pasteuning is een van die mensen. Toen ik laatst zijn winkel binnenliep, voor iets heel anders dan wijn overigens, kreeg ik direct een fles in handen geduwd.

"Dit heb ik laatst geproefd met de sommelier van het Conservatorium hotel. Hij maakt er een trio van witte asperges bij." Toen ik naar de fles keek moest ik even met de ogen knipperen. Het bleek een sauvignon blanc uit Chili te zijn. De nieuwsgierigheid was direct geprikkeld. Op weg naar huis snel een pond asperges gekocht om de proef op de som te kunnen nemen. Eerst de wijn zo op zichzelf maar eens proeven.

In de geur lekker wit fruit, heel open en aromatisch, een vleugje exotisch fruit ook. In de smaak komen die aroma's weer terug. Heerlijk fris en sappig ook, levendig, goede zuren en een mooie balans tussen lichtvoetig fruit en aantrekkelijke stevigheid. De afgeronde finale schrijf ik toe aan de 6% van de wijn die wat Frans hout heeft gezien.

Na het proeven van de wijn, het eten en de combinatie moest ik de heren gelijk geven. Een puike wijn voor bij witte asperges! Heerlijk, dat schoppen tegen die heilige huisjes!

Pasteuning wijn & catering, € 8,95 (bij 12 flessen € 7,95)

Reageer op dit item