Pascal Janvier, Cuvée du Silex 2009, Jasnières - Perswijn
Wijn van de week

Pascal Janvier, Cuvée du Silex 2009, Jasnières

Eerder zag je een appellation als Jasnières nooit, nu zijn er plotseling meer importeurs die ‘m ‘ontdekt’ hebben. Jasnières is ook een buitenbeentje, want de streek ligt als een op zichzelf staand gebied ten noorden van het Loiredal, in het dal van de Loir, samen met de Coteaux du Loir en de Coteaux du Vendômois.

pascal_250.jpg
Eerder zag je een appellation als Jasnières nooit, nu zijn er plotseling meerdere importeurs die ‘m ‘ontdekt’ hebben. Jasnières is ook een buitenbeentje, want de streek ligt als een op zichzelf staand gebied ten noorden van het Loiredal, in het dal van de Loir, samen met de Coteaux du Loir en de Coteaux du Vendômois. Daarmee is het een van  de noordelijkste wijngebieden van de Loire, en dus relatief koel. Maar de oceaanlucht die hier door het dal stroomt en de zuidelijke ligging van de beste wijngaarden zorgen er voor dat de chenin blanc mooi rijp kan worden, al zijn de zuren ook altijd aanwezig. Chenin blanc is de enige druif, op de luttele 65 hectare wijngaarden die we hier in de appellation vinden. Dus zo vreemd is het niet dat we Jasnières maar weinig tegenkomen. Pascal Janvier oogst de druiven voor deze wijn van twee bijzondere percelen met een ondergrond van silex, die de smaak een extra dimensie geven, door meer kracht en diepgang. Daarnaast zorgt de noordelijke ligging voor mooie zuren en veel karakter. Deze combinatie zorgt er voor dat de wijnen, aldus Pascal Janvier zelf, wel tien tot twintig jaar moeten rijpen tot ze hun echte expressie bereiken. Oei, dat vraag bij deze wijn nog wel even geduld…

Hij is ook nu al mooi, ruikt krachtig en breed, met grapefruit en mango, smaakt mollig en rond, rijp en dik, zacht door een zoetje, aangenaam exotisch.

Joop van der Goot, € 9,95

Reageer op dit item