Bodegas Martinez Paiva, Payva 2007, Cayetana, Ribera del Guadiana - Perswijn
Wijn van de week

Bodegas Martinez Paiva, Payva 2007, Cayetana, Ribera del Guadiana

Men zegt voor de grap wel eens dat er in Extremadura meer schapen leven dan mensen. Toch wordt hier ook wijn gemaakt. Sterker nog, het is het vierde wijngebied van Spanje. Het is hier heet en droog, het pluspunt is dat er veel leem in de bodem zit.


Payva_groot.jpg
Men zegt voor de grap wel eens dat er in Extremadura meer schapen leven dan mensen. Toch wordt hier ook wijn gemaakt. Sterker nog, het is het vierde wijngebied van Spanje. Het is hier heet en droog, het pluspunt is dat er veel leem in de bodem zit. Als het regent dan blijft het vocht lang genoeg in de bodem zitten om de druivenstokken enige tijd te kunnen voorzien. Bodegas die hier wijn willen maken hebben dus druivenrassen nodig die goed tegen de hitte kunnen. Het druivenras cayetana is daar een mooi voorbeeld van. Cayetana is een vrij neutrale druif die hoge rendementen biedt. Het enige gevaar dat om de hoek komt kijken is oxidatie, als daar goed mee omgegaan wordt krijg je heel smakelijke wijnen. Vandaar ook dat cayetana een populaire druif is in Extremadura. Bodegas Paiva maakt haar Payva 2007 ook van cayetana. Het eindresultaat mogen we meer dan geslaagd noemen, heerlijk zomers fruit, wat perzik, meloen en wat ananas, mooie rijkdom en intensiteit, wat tropisch fruit, toch verveelt de wijn geen seconde. In de finale proeven we een beetje hout, heerlijke lengte. Deze wijn doet het goed bij witte vissoorten, harde kazen en bij schaal- en schelpdieren.

Pasteuning, € 7,25

Reageer op dit item