Mag je een boekje recenseren van mensen die je persoonlijk goed kent en die je ook nog eens na aan het hart liggen? Ik meen van wel, zolang de lezer maar weet hoe de vork in de steel zit. Vandaar dat ik zonder aarzeling toch een naar mijn mening heel leuke uitgave onder de aandacht wil brengen.
Mag je een boekje recenseren van mensen die je persoonlijk goed kent en die je ook nog eens na aan het hart liggen? Ik meen van wel, zolang de lezer maar weet hoe de vork in de steel zit. Vandaar dat ik zonder aarzeling toch een naar mijn mening heel leuke uitgave onder de aandacht wil brengen.
Het boekje in kwestie is Help! Welke wijn wil ik bij het eten? van het duo Ruit& Rijst. Noële Ruitenberg en Magda van der Rijst bewerkten hun in 2006 verschenen Welke wijn bij het eten? tot een soort ‘light’ versie. Het thema ervan is het combineren van wijnen en gerechten. Een hoogst actueel thema, want na enkele tientallen eeuwen van onverschilligheid lijkt Nederland nu van niets anders bezeten dan verantwoorde wijn-spijscombinaties.
Over het hoe en waarom daarvan kun je tegenwoordig uiteraard cursussen volgen en dikke boeken lezen, maar soms wil je gewoon even snel iets kunnen opslaan. Zeker als moderne tweeverdiener die druk, druk, druk is maar wel weet dat wijn er tegenwoordig bij hoort. Dus gewoon: wat waarbij? Eet je dit of dat gerecht, dan schenk je bij voorkeur deze of gene wijn. De theorie is, op een klein hoofdstukje en een enkel kadertje na, in de nieuwe hulpversie helemaal weggelaten. Waar het allemaal om draait zijn concrete combinatiemogelijkheden en, niet onbelangrijk, aansporingen tot experimenteren met alternatieven. Zonder poespas over kook- of vinificatietechnieken. Wie daar meer van wil weten, moet de ‘serieuze’ versie uit 2006 aanschaffen. In Help! zit zelfs een speciale kortingbon om de drempel te verlagen!
De hoofdmoot van Help! wordt gevormd door het eerste hoofdstuk, waar per gang of soort gerecht telkens in alfabetische volgorde wijnen bij een concreet gerecht gesuggereerd worden. In de regel krijgt de lezer(es) – de opmaak in zuurstokroze komt een tikje ‘girly’ over – daarbij diverse opties aangeboden, ook in diverse kleuren. Genoemd worden wijnen die niet al te moeilijk verkrijgbaar zijn, vooropgesteld dat je ook eens wat verder kijkt dan alleen de buurtsupermarkt. Ze zijn gekozen met een wereldwijde insteek. Betaalbaar, maar gelukkig ook wel eens wat duurder. Dus van Côtes du Rhône tot Côte-Rôtie.
Vervolgens komen nog ‘zeven grote wijnmomenten’ aan bod, zoals het ‘wijn-speel-etentje’ en het ‘romantisch samenzijn’! De schrijfsters zijn duidelijk op de hoogte van moderne marketingtermen als ‘consumptiemomenten’, ‘emotie’ en niet te vergeten ‘lifestyle’. Heel beknopt komen ook de vuistregels van combineren en serveren aan bod. Help! Welke wijn wil ik bij het eten? wordt afgesloten met een handig register dat zowel een typering van alle genoemde wijnen bevat als een, eveneens alfabetische, opsomming van alle gerechten.
Kortom, een heel handig en vlot boekje, waarin heel veel ervaring en kennis is samengebracht zonder dat dat ook maar een moment intimiderend of pretentieus overkomt. In tegendeel, het is allemaal heel speels en to the point gehouden. Ideaal om cadeau te doen of te krijgen, te meer omdat de prijs al even laagdrempelig is.
Ruit&Rijst
Help! Welke wijn bij het eten?
Uitgeverij het Spectrum, Utrecht, 2007
Pocket, 160 blz.
ISBN 978 90 274 6562 7
Prijs: € 9,95
René van Heusden