Met de dood van Alois Kracher aan de gevolgen van kanker, de ochtend van 5 december op 48-jarige leeftijd, is een van de grootheden van de Oostenrijkse wijnbouw heengegaan. Kracher wist furore te maken met zijn zoete wijnen op een moment, eind jaren tachtig, begin jaren negentig, dat Oostenrijks reputatie aan diggelen lag door het schandaal met glycerol. Hij trok zich van de problemen van de Oostenrijkse wijnbouw niets aan.Met de dood van Alois Kracher aan de gevolgen van kanker, de ochtend van 5 december op 48-jarige leeftijd, is een van de grootheden van de Oostenrijkse wijnbouw heengegaan. Kracher wist furore te maken met zijn zoete wijnen op een moment, eind jaren tachtig, begin jaren negentig, dat Oostenrijks reputatie aan diggelen lag door het schandaal met glycerol, waarmee zoete wijnen illegaal werden verrijkt door frauduleuze wijnboeren. Hij nam het roer van het familiewijngoed over in 1986 en trok zich van de problemen van de Oostenrijkse wijnbouw niets aan. Daarmee is hij een van de architecten van de wederopstanding van de wijnbouw van het Alpenland. Hij maakte zoete wijnen die niet alleen zoet waren, maar die ook frisheid en levendigheid hadden. Daarmee bezorgde hij niet alleen zichzelf, maar ook Burgenland, een grote reputatie op het gebied van zoete wijnen, en dat is toch bepaald een moeilijk product. Kracher bleef onvermoeibaar doorwerken aan zijn bijzondere wijnen, tot hij door deze ernstige ziekte werd geveld. Daarnaast was hij ook actief als importeur van wijnen van buiten Oostenrijk, zoals die van het Champagnehuis Billecart-Salmon. Het is vooral zijn verdienste dat de wijnen van Burgenland er beter voor staan dan ooit. Met hem is een visionair wijnmaker heengegaan.
Misschien ook iets voor u
Overpeinzingen: Weersextremen bedreigen wijnbouw
Het is weer zover. Het voorjaar is in de wijngaarden van Zuid-Europa relatief rustig verlopen. Althans, de gebruikelijke verhalen van...
PERSWIJN #3 komt uit op 5 mei 2025
In Perswijn #3 leest u over mousserende wijnen uit Alta Langa, Costières de Nîmes en de proeftuin van Stan Beurskens....
Moederdagactie
Op zoek naar een bijzonder moederdagcadeau waar zij lang plezier van heeft? Verras je moeder (of jezelf!) met een jaarabonnement...
Voorwoord PERSWIJN #3 2025
In Perswijn #3 leest u over mousserende wijnen uit Alta Langa, Costières de Nîmes en de proeftuin van Stan Beurskens....
Jonnie Boer, een grootheid is niet meer
Het was niets anders dan een schok, gisteren eind van de middag. Jonnie Boer overleden, nog maar 60 jaar oud....
Wijnbreinbrekers – Hele trossen
Het vergisten van hele trossen wordt steeds populairder, zowel voor witte wijnen als voor rosé en rode wijnen. De aspecten...