Wijn van de week: Climbing Shiraz - Perswijn
Wijn van de week

Wijn van de week: Climbing Shiraz

Australië bewijst dat de oude verdeling tussen ‘Oude’ en ‘Nieuwe’ Wereld op losse schroeven staat. Natuurlijk produceert dit land talloze rijpe en zoetige Shiraz-wijnen voor een groot publiek. Maar wijnmakers die op zoek zijn naar ‘Europese’ kwaliteit kijken naar de koele klimaten van Australië. En die zijn er. Philip Shaw bijvoorbeeld heeft eind jaren tachtig wijngaarden aangeplant in Orange, in de Dividing Range, en nu maakt hij daar bijzondere wijnen van.
Australië bewijst dat de oude verdeling tussen ‘Oude’ en ‘Nieuwe’ Wereld op losse schroeven staat. Natuurlijk produceert dit land talloze rijpe en zoetige Shiraz-wijnen voor een groot publiek. Maar wijnmakers die op zoek zijn naar ‘Europese’ kwaliteit kijken naar de koele klimaten van Australië. En die zijn er. Philip Shaw bijvoorbeeld heeft eind jaren tachtig wijngaarden aangeplant in Orange, in de Dividing Range, en nu maakt hij daar bijzondere wijnen van.

De Dividing Range is een bergkam die zich bevindt op een kilometer of 250 ten westen van Sydney. Als gebied lijkt het wel een beetje op Argentinië, met wijngaarden die al gauw op zo’n 900 tot 1000 meter hoogte. Het verschil zit ‘m in de regenval. Argentinië heeft een woestijnklimaat, maar hier tegen de bergen wil het nog wel eens regenen. Gelukkig is dat vooral in winter en voorjaar en zijn de maanden februari, maart en april, waarin de druiven rijpen, meestal droog.
Grote pionier in dit gebied is Philip Shaw, die het ontdekte in 1988 en daar een stuk land kocht, dat in 1989 door hem met druivenstokken werd beplant. Het is nu een wijngaard van 47 hectare op een hoogte van 900 meter, de Koomooloo Vineyard, waar nu de bijzondere wijnen van Philip Shaw vandaan komen, pure topwijnen.
Daarnaast is hij wijnmaker van Cumulus Wines, waar hij wijnen maakt die op een bijzondere manier zijn geëtiketteerd, met etiketten die als motto hebben ‘Rolling’ en ‘Climbing’. De ‘Rolling’ wijnen komen van heuvels op een hoogte van zo’n 600 meter. ‘Climbing’ staat voor de wijngaarden op grotere hoogte, van 600 tot uiteindelijk 1000 meter, dus met een wat koeler klimaat dan ‘Rolling’, afkomstig uit het gebied Orange.
Onze wijn van de week is de Shiraz ‘Climbing’ van de jaargang 2005. Het is een intense wijn, typisch een Shiraz uit een koel klimaat, heel krachtig, met veel zoet fruit, kersen, room en wat peperigheid, zachte tannines, mooie zuren en frisheid. Een wijn die veel eleganter is dan de Shiraz die we als typisch ‘Australisch’ zien. Nog eleganter zijn de wijnen van de wijngaard Koomooloo zelf, onder de naam ‘Philip Shaw’. Samen met de wijnen van de Rolling- en Climbing-serie worden deze door Liz Stich gepresenteerd tijdens een bijzondere geleide proeverij op ons evenement ‘Ontdek de Nieuwe Wereld’. Een unieke gelegenheid om met deze wijnen kennis te maken.

Poot, € 12,50; te koop bij de wijnhandel

Aanmelden voor de proeverij van Philip Shaw: klik hier

Reageer op dit item