Tijdens de algemene ledenvergadering van de VDP Prädikatsweingüter op 11 juli is besloten om enkele belangrijke wijzigingen aan te brengen in het statuut voor Grosse Gewächse. Deze zijn vastgelegd in de Agenda 2015. Vanaf 2015 moeten de regels voor deze wijnen in alle gebieden hetzelfde zijn. Ook aan de nu heersende naamsverwarring, met zowel Grosses Gewächs, Erstes Gewächs (Rheingau) en Erste Lage (Mosel-Saar-Ruwer) moet dan een eind komen. De nieuwe gemeenschappelijke noemer wordt Erste Lage, met als bijpassend beeldmerk de ‘1 met de druiventros’.
Producenten zullen de mogelijkheid krijgen om onder deze aanduiding naast droge wijnen ook restzoete wijnen te produceren,Tijdens de algemene ledenvergadering van de VDP Prädikatsweingüter op 11 juli is besloten om enkele belangrijke wijzigingen aan te brengen in het statuut voor Grosse Gewächse. Deze zijn vastgelegd in de Agenda 2015. Vanaf 2015 moeten de regels voor deze wijnen in alle gebieden hetzelfde zijn. Ook aan de nu heersende naamsverwarring, met zowel Grosses Gewächs, Erstes Gewächs (Rheingau) en Erste Lage (Mosel-Saar-Ruwer) moet dan een eind komen. De nieuwe gemeenschappelijke noemer wordt Erste Lage, met als bijpassend beeldmerk de ‘1 met de druiventros’.
Producenten zullen de mogelijkheid krijgen om onder deze aanduiding naast droge wijnen ook restzoete wijnen te produceren, variërend van Spätlese tot en met Trockenbeerenauslese. Een en ander zal afhankelijk zijn van de door de regio’s zelf te bepalen geschiktheid van de wijngaarden voor welk type wijn.
Al met ingang van de jaargang 2006 zullen producenten verplicht zijn zich bij de productie van hun droge wijnen die voorlopig nog onder de aanduiding Grosses Gewächs vallen zich te houden aan de wettelijke normen die gelden voor het begrip ‘trocken’
Misschien ook iets voor u
Duurzaam dromen, rondje Californië — deel 1
Met The Mamas and The Papas in ons hoofd vertrokken we vanuit het geweldige San Francisco. Op weg naar de...
Overpeinzingen: Het water wordt duur betaald
Met de klimaatopwarming nemen wereldwijd ook de watertekorten toe. Dat laat, logisch genoeg, ook de wijnbouw niet onberoerd. Het verhaal...
Aan tafel: zalm en ribeye
In de rubriek Aan Tafel van Perswijn 6-2025 kiest sommelier Martijn Roos, van Wijnrestaurant Pinot in Breda, de wijnen bij twee bijzondere BBQ-gerechten;...
Help! Mijn wijn is bio!
PostNL heeft het heel moeilijk. Op zich niet zo gek. We versturen met zijn allen vrijwel geen kaarten en brieven...
Voorwoord video PERSWIJN #6 2025
https://youtu.be/p3W89ljlwcU In Perswijn #6 maakt u kennis met 11 wijnboeren uit Südsteiermark en met de nieuwe generatie wijnmakers in Champagne....
PERSWIJN #6 komt uit op 8 september 2025
In Perswijn #6 maakt u kennis met 11 wijnboeren uit Südsteiermark en met de nieuwe generatie wijnmakers in Champagne. U...