Rosé aan Zee: heerlijke rosé op een fris strand - Perswijn
Wijn van de week

Rosé aan Zee: heerlijke rosé op een fris strand

Terwijl de flessen rosé zo ongeveer vastvroren in de koelers met ijs, door het bijzonder Hollandse weer, genoten de bezoekers toch van de geweldige sfeer op de derde editie van Rosé aan Zee, op strandpaviljoen de Oase in Scheveningen. Rosé blijft onverminderd populair, en goede rosé komt uit steeds meer landen en streken. Frankrijk blijft een belangrijke bron, maar ook de wijnlanden uit de Nieuwe Wereld laten zich niet onbetuigd. Het publiek mocht stemmen voor zijn favoriete rosé en koos er een met belletjes: de Casa Roma Manzoni Moscato. Een goede reden om hem wijn van de week te maken.

In de proeverij van de roséwijnen in Scheveningen was de mousserende rosé uiteraard een buitenbeentje. De meeste wijnen op tafel waren uiteraard stil en droog. Deze sprankelende rosé is een echte mousserende wijn. Hij heeft een duidelijk restzoet, maar zodnige frisse zuren dat hij niet te plat wordt. Dat heeft hij te danken aan zijn bijzondere druif, de ‘Incrocio Manzoni 13.0.25′. Wat zoveel wil zeggen dat Professor Manzoni deze kruising bijna honderd jaar geleden heeft bedacht. Hij combineerde twee heel verschillende druiven: de wat ruwe blauwe raboso met de geurige en bloemige witte muscaat. Deze wijn toont de eigenschappen van twee kanten. Het vruchtige, druivige karakter is onmiskenbaar afkomstig van de muscaat. De raboso geeft het niet alleen zijn kleur, maar ook de frisse zuren en de lichte stevigheid, die de wijn spannend houden. Niet zo vreemd dat hij met afstand werd gekozen tot de publiekswijn van de zaterdag. Maar helemaal vergelijkbaar met de rest van de wijnen was hij niet natuurlijk.

Casa Roma, Manzoni Moscato, Vino Spumante Rosato Dolce.

Hans Bijvoets/Anfors, € 10,95

Reageer op dit item