Colombelle 2004, Cave de Plaimont, Vin de Pays des Côtes de Gascogne - Perswijn
Wijn van de week

Colombelle 2004, Cave de Plaimont, Vin de Pays des Côtes de Gascogne

In een land waarin nog wel eens wat problemen zijn met de productie en verkoop van wijn, steekt de Gascogne gunstig af. Het gebied, producent van de streekwijn Vin de Pays des Côtes de Gascogne, boekt nog elk jaar vooruitgang. In de tien jaar van 1994 tot 2003 is de productie van deze streekwijn praktisch verdubbeld. Opvallend is het succes van de witte wijnen: maar liefst 91% van de wijn is wit van kleur, 8% is rood en 1% rosé.

Daarmee is de Gascogne de grootste producent van witte Vin de Pays van Frankrijk. Liefst 75% van de wijnen van de streek wordt verscheept naar het buitenland. Voor de op het eerste gezicht opvallende aanwezigheid van witte wijnen in deze streek is een goede verklaring. De wijnen zijn afkomstig uit het Franse zuidwesten, voornamelijk het departement Gers, en daarnaast een beetje uit Lot-et-Garonne en Landes. Dit is de streek die exact overeenkomt met die van de productie van Armagnac, het beroemde gedistilleerd, de evenknie van de nog beroemdere Cognac. Voor het maken van Armagnac was de lokale colombard-druif de voornaamste bron. Deze witte colombard leverde de perfecte wijnen op voor de destillatie tot Armagnac: zuiver, neutraal, met goede zuren. Maar met het afnemen van de consumptie van Armagnac was het interessant om te kijken of deze druiven konden worden gebruikt voor droge witte wijnen, en dat bleek een schot in de roos. Door middel van modern wijnmaken, met een gisting op lage temperaturen en een inweking op de schillen bleek een heerlijke, zuivere en mooi droge witte wijn te kunnen worden gemaakt. Niet zwaar maar fris, soepel en open, wit zonder poespas. En als ‘gewone’ landwijn ook nog eens voor een heel aantrekkelijke prijs.
De nieuwste jaargang van de witte wijn van deze coöperatie komt nu (ook) met schroefdop. Heel handig in de eerste plaats, zeker bij de picknick, maar ook prima voor de kwaliteit. Kurk kan nog wel eens een onzuiverheid van de wijn veroorzaken, een probleem dat we bij de schroefdop niet tegenkomen.
Het is een prima glas wit, stuivend in de geur, heerlijk fruitig en geurig, met wat appel, lychee, peer, kruisbessen, een lichte en elegantie smaak, frisheid, appel, goede zuren, heerlijk lichtvoetig.

Colombelle is te koop bij de wijnhandel

Importeur (o.a.) Vinites, € 3,95

Reageer op dit item