Dow's, Quinta do Bomfim, Vintage Port 1996 - Perswijn
Wijn van de week

Dow’s, Quinta do Bomfim, Vintage Port 1996

Een jaar of dertig geleden waren bijzondere ports met een jaargang, de vintage ports, maar moeilijk te verkopen. De afgelopen jaren is daar duidelijk verandering in gekomen. Vintage port is een zeer populaire port geworden, waar flinke bedragen voor worden neergeteld.
Vintage port wordt gemaakt in goede jaren. Dit type port wordt gemaakt van de beste ports die beschikbaar zijn. Hij blijft twee jaar rijpen op vat en wordt vervolgens op fles gebracht. Op dat moment is dit type port nog heel fruitig van stijl, met veel zoet en tannines. Dat maakt dit type port een echte bewaarwijn. Alle belangrijke porthuizen brengen in goede jaren vintage port uit onder de naam van het huis, een mengsel van de port van hun beste wijngaarden. In iets minder goede jaren brengen ze tegenwoordig als alternatief een vintage port van één van die wijngaarden. Dus apart op fles gebracht, met de naam van de wijngaard op de fles vermeld. Dit type vintage port is wat lichter dan de echt grote vintage, maar vaak toch een lekker glas port, en wél duidelijk goedkoper.
Voor het befaamde huis Dow vormen de ports van de Quinta do Bomfim in Pinhão, hartje portgebied, de ruggegraat van de vintage ports. In het wat lichtere jaar 1996 is hier dan ook zo’n aparte vintage port gemaakt, Quinta do Bomfim 1996. Deze smakelijke port wordt de komende week op de markt gebracht in halve flesjes, heel aantrekkelijk voor wie lekker een glaasje port wil drinken zonder meteen een grote fles te moeten openen. Dit soort fruitige ports wordt er toch niet beter op als ze dagenlang openstaan. En hij kan nu gedronken worden, maar ook met gemak nog een aantal jaren, toch zeker tien, worden bewaard. Een prima keuze dus. Donderdag a.s. Komt hij in de winkels. Hij heeft heerlijk fruit en sap, met kersen, chocola en veel frisheid, open al, mooi breed, met levendige zuren, elegant, niet zo diep, maar heel lekker.

Gall & Gall, € 12,99; aanbiedingsprijs € 11,49; met 350 airmiles € 7,99 (35,7 cl).
Geldig t/m 2 maart 2004.

Reageer op dit item