Redactie - Perswijn

Redactie

hoofdredacteur

Tijdens zijn studie medicijnen werd Ronald gegrepen door de wijn. Na een loopbaan als arts werd hij in de jaren tachtig écht actief in de wijn; niet alleen als mede-oprichter en hoofdredacteur van Perswijn, maar ook als wijnschrijver voor onder andere De Telegraaf, Tom Stevenson Wine Report en The Oxford Wine Companion. Ronald is lid van de Grand Jury Européen en werd in 2016 benoemd tot officier in de Ordre du Mérite Agricole. Favoriete wijn: champagne.

adjunct-hoofdredacteur en mede-eigenaar

Lars Daniëls studeerde ooit Franse Taal- en Letterkunde, werkte in de Utrechtse horeca en daarna voor een wijnimporteur. In 2007 slaagde hij voor het examen Magister Vini (SDEN niveau 5). Vanaf 2008 schrijft hij voor Perswijn en in 2023 werd hij mede-eigenaar. Verder geeft hij les aan de Wijnacademie (Vinologenopleiding en Magister Vini) en verzorgt hij presentaties. Hij mag zich ook Riesling Fellow noemen, jawel!

redacteur

Vanuit zijn bedrijf Wine PEP Talk werkt Frank Jacobs als wijnschrijver, wijnspreker, wijndocent en wijntaxateur. Hij heeft inmiddels ruim veertig jaar ervaring in de wijnwereld, schreef enkele wijnboeken en levert regelmatig bijdragen aan diverse bladen en kranten, waaronder Perswijn, waaraan hij vanaf het prille begin in 1988 is verbonden. Eerst louter als lid van het proefpanel, maar sinds 1992 inmiddels ook al meer dan 30 jaar als redacteur. Daarnaast was hij van 2003 tot 2016 docent analytisch (blind)proeven aan de Wijnacademie en verzorgde hij het proeftechnische gedeelte van het begeleidingstraject naar het hoogste Nederlandse wijndiploma Magister Vini. Daarna werd hij Bestuursvoorzitter van de Wijnacademie, een functie die hij eind 2020 op moest geven na een besmetting met Covid-19 waardoor hij ruim 1½ jaar zijn reukvermogen kwijtraakte. Ook was hij jarenlang wijndocent aan de Hogere Hotelschool Den Haag en is hij als senior consultant aan wijnveilinghuis Winefield’s verbonden.

redacteur

Ondanks een afgeronde studie psychologie koos Gerard uiteindelijk toch voor de horeca. Na een leerschool bij verschillende bedrijven begon hij met een compagnon een eigen restaurant met mediterrane keuken in Nijmegen en voltooide de vinologenopleiding. Vervolgens was hij vijf jaar hoofdredacteur van Wining&Dining, een tijdschrift over eten en drinken. Sinds 2003 werkt hij als fotograferend auteur voor verschillende tijdschriften. Vanaf 2016 geeft hij naast deze activiteiten les aan de TIO Hogeschool in vakken als menuleer, ondernemerschap en natuurlijk wijnkennis.

eindredacteur

Eindredacteur Anda Schippers gaat in ieder nummer op jacht naar zaken die niet pluis zijn. Ze maakt koppen, (her)schrijft intro’s, kort artikelen in, verbetert spel- en grammaticafouten, checkt zoveel mogelijk namen, controleert de opgemaakte artikelen enzovoort. Ook houdt ze de voortgang van de productie in de gaten. Als lid van de redactie draagt ze onder meer bij aan
nieuwe ideeën voor artikelen en series. Ze is waarschijnlijk de enige mens op aarde die elk nummer van Perswijn drie keer leest, van voor naar achter en weer terug.

auteur
Thijs Akkerman is jurist en Registervinoloog. Hij is tevens in het bezit is van het WSET Diploma in Wines and Spirits en het distilleercertificaat van de landbouwuniversiteit Hohenheim in Stuttgart. Momenteel volgt hij het Magister Vini-traject aan de Wijnacademie. Thijs importeerde jarenlang wijnen en distillaten, maar tegenwoordig richt hij zich op lesgeven en schrijven. In de weekenden is hij werkzaam voor Stokerij Lubberhuizen in de Betuwe.
auteur
Stefaan studeerde psychologie en filosofie aan de KU Leuven en promoveerde in 2002 tot doctor in de psychologie. Hij werkt als psycholoog/psychotherapeut, maar is ook zeer geïnteresseerd in wijn. Hij schrijft verhalende wijnteksten op een Belgisch wijnforum, is actief op sociale media, geeft wijncursussen aan wijnnovicen en schrijft sinds 2015 columns voor de Perswijn-website. Hij begint, zoals hij zelf zegt, ‘onwillekeurig met de oren te flapperen’ tijdens het drinken van Riesling, Beaujolais en Pinot Noir of Pinot Gris uit de Lage Landen.
columnist en redacteur
Ronald is al vele jaren actief in de wijnwereld. Hij is ooit begonnen als importeur van Portugese wijnen, maar legt zich nu al lange tijd toe op educatie en schrijven. Bij uitstek twee gebieden waar hij zijn nieuwsgierigheid op kan botvieren. Naast zijn werk voor Perswijn is hij hoofddocent van het WSET Level 4 Diploma programma bij The Wine School NZ (Nieuw-Zeeland) en geeft hij onder meer les aan de Wijnacademie (zowel bij de Vinologen- en Magister Vini-opleiding) en De Wijnstudio. Ook geeft hij regelmatig masterclasses; vaak over Nieuw-Zeeland, waar hij vier jaar heeft gewoond, maar ook over vele andere onderwerpen. Daarnaast is hij op dit moment bezig met zijn research paper voor de Master of Wine studie. Hij heeft Lees meer
columnist en auteur
Magda is een echte duizendpoot. Ze studeerde toegepaste huishoudwetenschappen in Wageningen, diëtetiek in Den Haag en Nederlands in Leiden. In 1985 ging ze aan de slag in de tijdschriftenwereld, als redacteur en chef-redactie. Ze werd vinoloog, maar deed tot 1998 de wijn erbij. Sindsdien legt ze zich volledig toe op het communiceren over wijn. Samen met Noële Ruitenberg vormde ze jarenlang het schrijversduo Ruit & Rijst. Magda schrijft voor diverse bladen, is secretaris van de examencommissie van zowel de vinologenopleiding als de opleiding Magister Vini, geeft les aan de Wijnacademie en schrijft ‘zo af en toe’ een boek(je) over wijn. Ook is ze columnist en auteur in Perswijn.
auteur
Kees van Leeuwen is oenoloog en professor aan de landbouwuniversiteit van Bordeaux, waar hij ook woont. Zijn onderzoeksgebied is de invloed van terroir (bodem en klimaat) op de kwaliteit van de wijn. In Perswijn gaat hij in elk nummer helder en nuchter op deze materie in. Zijn favoriete wijn? Dat moet wel Bordeaux zijn.
columnist en auteur
Hilary is schrijver, vinoloog, historicus en kok. Ze werkte na een koksopleiding jarenlang als kok. Vindt dat eten en wijn bij elkaar horen, dus de weg naar de vinologenopleiding lag voor de hand. Daarna volgde een studie economische en sociale geschiedenis aan de UvA, met een specialisatie in de geschiedenis van eten en drinken. Hilary gaf honderden kooklessen, geeft wijnproeverijen, kookt voor exclusieve diners, verzorgde 150 soorten kruiden bij groenteteler Wim Bijma, werkte aan een boek over de geschiedenis van het Amsterdamse restaurant, en schreef voorheen (onder andere) wekelijks in het weekendmagazine van Het Financieele Dagblad over eten en wijn.
auteur
Gerd is al meer dan 20 jaar actief in de Duitse wijnwereld: als importeur, medewerker van het Duits Wijninstituut, docent bij Syntra en organisator van wijn(wandel) reizen rond Duitse wijn. In september 2017 werd hij door VDP.Die Prädikatsweingüter in Berlijn gelauwerd voor zijn jarenlange inzet om Duitse wijn te promoten in België. Zijn grootste passie is een wijnregio al wandelend te ontdekken, de beste manier om een landschap in detail te leren kennen. Partner in crime daarvoor is zijn VW busje, waarmee hij maandelijks naar Duitsland trekt. Van kinds af aan kwam Gerd in contact met Duitsland, zijn moeder is er geboren en een deel van de familie woont er nog steeds. Gerd ‘ademt en spreekt’ Duitsland.
auteur
Bart is oorspronkelijk opgeleid als geograaf. Kennis van bodem, geomorfologie en klimaat, belangrijk voor het begrijpen van wijn, zijn hem als het ware met de paplepel ingegoten. Al tijdens zijn studie zat hij dankzij een wijnminnend docent aan de Riesling in de Moezelvallei en voor zijn eerste werkgever organiseerde hij een wijn- en cultuurreis naar de Touraine. Zijn verhuizing naar Basel, op de drempel van de Elzas en Baden, wakkerde zijn interesse voor wijn verder aan. Sinds zijn studie aan de Oostenrijkse Weinakademie maakt hij van wijn zijn werk. Naast schrijven, organiseert Bart wijnreizen en begeleidt hij proeverijen. Hij draagt natuurwijnmakers een warm hart toe, maar is verre van eenkennig. Nieuwe ontdekkingen (eeuwenoude tempranillo in Toscane?) maken hem enthousiast.