Het overzicht met de actuele proeverijen staat op www.perswijn.nl/agenda
Wijnproeven voor gevorderden én beginners
Een wijnproeverij: de hemel voor wijnliefhebbers en voor nieuwkomers soms een tikkeltje intimiderend. Geen zorgen, met deze tips geniet je in stijl en zonder stress.
1. Laat je tas thuis
Bij binnenkomst krijg je een proefboekje om zelf aantekeningen in te maken (neem een pen mee!), een glas dat je steeds bij je houdt en een eigen kartonnen spuugbeker. Daar heb je je handen letterlijk vol aan. Laat je tas dus thuis. Grote tassen en rugzakken mogen sowieso niet de proefruimte in.
2. Donkere kleding
Draag donkere kleuren (die verbergen vlekjes elegant) en trek comfortabele schoenen aan want je loopt meer dan je denkt.
3. Parfum? Roken? NEE!
Je neus doet het voorwerk bij wijn. Het is onmogelijk de verschillende aroma’s waar te nemen als jij of je buurman in een wolk van parfum of rook staat. Het verpest niet alleen je eigen proeverij maar ook die van de andere gasten.
4. Plan je route
Er zijn veel wijnen. Begin licht (bubbels, witte wijnen) en eindig zwaar (rode wijn, dessertwijn). Heb je favoriete wijnhuizen? Start daar. En laat ruimte voor spontane ontdekkingen en verborgen pareltjes.
5. Eet voldoende
Op een lege maag wijn proeven is hét recept om snel dronken te worden. Zorg dat je vooraf gegeten hebt. Op de statafels vind je stokbrood en flessen water. Neem daar tussendoor vooral van.
6. Spugen is chic
Ja, echt. Niemand verwacht dat je alles doorslikt. Die spuugemmers staan er niet voor niets. Anders proef je na je vijfde glas de nuances in de volgende wijnen niet meer. Je kunt eerst in je eigen kartonnen spuugbeker spugen en die daarna legen in de grote spuugemmers op de statafels.
7. Noteer wat je proeft
Na twintig wijnen weet je écht niet meer of je nou die Toscaanse Sangiovese of die Spaanse Tempranillo zo goddelijk vond. Schrijf het op. Of maak een foto. Of plak er een plusje of hartje bij. Wat werkt.
8. Praat met de wijnmakers en importeurs
Ze zijn er niet alleen om te schenken maar ook om hun verhaal en hun passie te delen. Vraag, luister, lach en leer. Wijn wordt beter als je het verhaal kent. En zeg nou zelf: wijn met een anekdote smaakt altijd nét wat beter.
9. Deel de tafel
Blokkeer de tafels niet en houd de spuugbak toegankelijk. Wil je langer kletsen? Stap opzij en gun anderen ook een slokje geluk.
10. Geniet!
Wijnproeven is géén belastingcursus. Er is geen proefexamen aan het eind. Wijn is een prachtig product dat nóg mooier wordt wanneer je het kunt delen.
Voor landen en wijnregio’s organiseert Perswijn exclusieve proeverijen en seminars op bijzondere locaties. Wij hebben tal van kundige sprekers voor seminars met een geleide proeverij. Afgestemd op uw doelstellingen creëren wij evenementen op maat die uw wijnen onder de aandacht van precies de juiste doelgroepen brengen, of dat nu sommeliers, restauranthouders, wijnimporteurs, (online) wijnhandelaren, docenten, pers, of gepassioneerde wijnliefhebbers zijn. Elke proeverij is ontworpen om een maximale impact te hebben authentieke relaties op te bouwen.
Neem contact op met huub@perswijn.nl / 06 21365413 voor een op maat gemaakt advies.
Perswijn organises exclusive tastings and seminars for countries and wine regions at high-end locations. We have numerous knowledgeable speakers for seminars with guided tastings. Tailored to your objectives, we create customised events that bring your wines to the attention of exactly the right target groups, whether they are sommeliers, restaurant owners, wine importers, (online) wine merchants, teachers, the press, or passionate wine lovers. Each tasting is designed to have maximum impact and build authentic relationships.
Contact huub@perswijn.nl / +31 6 21365413 for customized advice.
PERSWIJN wijnevenementen/ wine events
- PERSWIJN proeverij Union des Grands Crus de Bordeaux
- PERSWIJN proeverij Crossing the Oceans
- PERSWIJN proeverij Le Tour de Champagne
- PERSWIJN proeverij Tejo (Portugal)
- PERSWIJN proeverij Ahr

