De drie opmerkelijkste wijnen van de garnacha - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

De drie opmerkelijkste wijnen van de garnacha

Iedere dinsdagavond komt het Perswijn proefpanel in de kelder van de burelen van Perswijn aan de Middenweg in Amsterdam bijeen om 24 wijnen te proeven en te beoordelen. In de dagen erna lichten wij als sneak preview op het verslag in het magazine drie wijnen uit, die opmerkelijk zijn bevonden. En dus van harte worden aanbevolen.

Geproefd op 7 juni 2016

Afgelopen dinsdag proefden we 24 rode wijnen gemaakt van garnacha tinta. Dit van origine uit de Spaanse regio Aragón stammende druivenras is in populariteit sterk afgenomen de laatste twintig jaar, met name in Spanje zelf. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat andere variëteiten gemakkelijker kleur, fruit en structuur geven bij economisch aantrekkelijke opbrengsten. Maar indien garnacha (of grenache noir in Frankrijk en elders of cannonau op Sardinië) serieus wordt genomen, de opbrengsten worden beperkt en zeker indien de planten relatief gezond oud zijn geworden, kan deze variëteit heel bijzondere wijnen geven van hoog niveau. Doorgaans zijn ze niet streng, maar vol en rond, met een flink alcoholgehalte en net genoeg zuren voor balans.

De wijnen van afgelopen dinsdag, allen uit Spanje afkomstig trouwens, zijn gewaardeerd met sterren. De *****-schaal wordt vooral gebruikt voor meer alledaagse wijnen, die gemiddeld niet zeer complex en –weer gemiddeld genomen– kwalitatief niet bij de wereldtop horen. Wanneer sterren worden gebruikt, wordt binnen een vastgesteld thema geproefd en beoordeeld; een wijn die de maximale ***** krijgt, wordt gezien als de beste binnen de serie of het thema, maar niet als de perfecte wijn op wereldwijde schaal. Twee van de drie geselecteerde wijnen krijgen van ons bijna de maximale vijf sterren.

*    slecht

**    matig

***    goed

****    zeer goed

*****    uitstekend

Dit zijn de uitgelichte wijnen van deze week:
De drie opmerkelijkste wijnen van de garnacha druif

Floris Legere, Garnacha Alaviana 2014, Calatayud

rokerig en aards, zoethout en kruiden, zoete kersen, natuurlijke concentratie | opmerkelijk fris, dan warm, krachtig maar in balans | licht stevig karakter maar blijft subtiel.

Colaris € 9,95 | ****(*)

Bodega Pago de Aylés, Garnacha Reula 2014, Cariñena

wat pruimen, bramen, licht confiture-achtig, warme aarde, vanille en zoethout | zuren meteen present, fruitig en fris-sappig, lichte tannine, goede lengte | verleidelijke wijn.

Sauter Wijnen, € 7,25 | ****

Bodegas Paniza, Garnacha Viñas Viejas 2012, Cariñena

wat aards, frambozen en rijpe kersen, kruidig, iets zoethout en brandy | eerst zwoel en sappig, dan droog, krachtig, met duidelijk extract maar rijpe tannine, goede zuren | aangenaam gepolijst.

Les Clos, prijscategorie 5 (€ 10,00 – € 12,50) | ****(*) De volledige proeverij wordt gepubliceerd in Perswijn nummer 5.

Het Perswijn proefpanel bestaat uit Patrick Uyttewaal (Kwast Wijnkopers), Marc Collard (Vinoblesse), Floor van Ede (Brasserie van Baerle), Allard Botenga, Noël Vanwittenbergh (Okura Hotel – Ciel Bleu), Yvo Couprie (Résidence Wijnen), Udo Göebel MV (Winematters), Corinne Hofland (Oud Reuchlin & Boelen), Wieger Roelevink (Vinites), Bastiaan Möllers (Haarlem & Wine), Lars Daniëls MV (Perswijn) en Ronald de Groot (Perswijn).

Reageer op dit item