Pinotage is dood, lang leve Pinotage - Perswijn
Reportages & Reizen

Pinotage is dood, lang leve Pinotage

‘Van Pinotage kak ek in my broek’, liet een Kaapse wijnmaker zich ooit tijdens een masterclass ontvallen. Die opmerking maakte indruk, zeker omdat er die dag nog Pinotages op het menu stonden. In de jaren erna heb ik vaker Pinotage in het glas gehad en ook voor mij gold dat dit niet altijd tot tevredenheid stemde. Er gloort echter licht aan het einde van de tunnel, merkte Sjoerd de Groot tijdens zijn eerste bezoek aan Zuid-Afrika.

Clinton_groot.jpg‘Van Pinotage kak ek in my broek’, liet een Kaapse wijnmakerzich ooit tijdens een masterclass ontvallen. Die opmerking maakte indruk, zekeromdat er die dag nog Pinotages op het menu stonden. In de jaren erna heb ikvaker Pinotage in het glas gehad en ook voor mij gold dat dit niet altijd tottevredenheid stemde. Er gloort echter licht aan het einde van de tunnel, merkteik tijdens mijn eerste bezoek aan Zuid-Afrika.

Pinotage 2.0
“Er is een duidelijke trend naar elegantie merkbaar”, aldusClinton le Sueur, wijnmaker bij Longridge in Stellenbosch. “Je ziet bij veel wineries dat er getracht wordt om minder alcoholische en minder zware wijnente krijgen. Er is een verschuiving merkbaar naar koelere gebieden. Dat is  een vraag uit de markt, maar ook wijnboeren zelf merken dat watelegantere wijnen lichter verteerbaar zijn. Wij merken dat ook. Bij Pinotagevalt dit direct op. De bekende koffie-Pinotage is heel uitgesproken. Je houdter van of je hebt er een hekel aan, het is een type wijn dat weerstand op kanroepen.”

Fruit spat eruit
Als zijn wijn in het glas komt, is  duidelijk te merken wat hijbedoelt. Geen vleugje mokka of koffie te bekennen. Prachtig fruit, wel stevig enlekker krachtig, maar de kersen, bramen en rode vruchten spatten het glas uit.Op deze manier lust iedereen wel een glas Pinotage, zeker als het licht gekoeldgeserveerd wordt. Clinton neemt in ieder geval vast een voorsprong op denaderende lente en zomer: “Dit gaat zondag lekker open bij de braai.”

En, zoals die dingen gaan, er zijn altijd uitzonderingen tevinden als het om trends gaat. KWV trekt zich niets aan van al de modernefratsen – het zal de Oostblok-achtige gebouwen zijn waar ze in huizen – en komtdoodleuk met ‘Cafe culture’. Zwart met twee klontjes graag.

Sjoerd de Groot

Op de foto: wijnmaker Clinton le Sueur. 

Reageer op dit item